Klasická Focaccia s pridaným kváskom_Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Klasická Focaccia s pridaným kváskom

Priznám sa, že niesom dostatočne konsequentná aby som sa starala doma o krávsok (i keď si to vždy predsavzám a potom často krát naňho proste zabudnem). Preto som už viackrát pri focacia siahla ku kupovanému kvásku, ktorý som pridala ku kvasniciam. Teoreticky sa dá robiť focaccia aj len z kvasníc (potom na 500g použiť 20 čerstvých kvasníc) ale mne sa zdá chuť s pridaným kváskom proste o dosť lepšia. Takže ak máte možnosť si zohnať kvások, vrelo odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 3 PL olivového oleja + 3 PL oliv. oleja na potretie
  • 10g čerstvých kvasníc
  • 10ml kvásku
  • 1PL kr.cukru
  • 1/2PL soli
  • Ca 350ml vlažnej vody
  • Cesnak/rozmarín/rajčiny/cibuľku na oblohu

Postup:

  1. Kvasnice premiešame s cukrom a necháme chvílu postáť.
  2. Múku, soľ, olej, kvasnice a kvások zmiesame a postupne pridávame vodu, až pokiaľ nevznikne elastické cesto.
  3. Je veľmi dôležité miesiť dlho, aspoň 10 minút, aby sa z múky uvolnil lepok, vďaka tomu bude cesto vláčnejšie. Cesto má byť aj po vymiesení ešte trochu lepivé.
  4. Potom prikryjeme cesto mokrým ručníkom a necháme ho pol hodiny kysnúť, najlepšie na vlažnom, nie príliš horúcom mieste.
  5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche, položíme ho na plech a takto ho prikryté necháme oddychovať ďaľšiu pol hodinu.
  6. Následne do cesta prstami urobíme zopár priehlbiniek (dierok) a potom potrieme po celej ploche olivovým olejom, roztlačenými cesnakovými strúčikmi (ja som použila 3ks) a cesto mierne posolíme.
  7. Potom obložíme podľa chuti. Ja som použila sušené rajčiny, olivy a tymián.
  8. Cesto dáme do predhriatej rury na 200°C piecť na ca. 20 minút (v zavislosti od hrúbky cesta).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*