Tento tradičný turecký pokrm je založený na tenučkom štrúdlovom ceste a intenzívnej plnke. Táto je rôznorodá, od syrovej, po špenátovú až po zemiakovú či mäsovú. Ja by som vám rada dnes popísala tú poslednú spomenutú. Je to skvelé jedlo, servírované so šalátom plnohodnotný obed či večera.
Jump to Recipe

Turecký koláč börek s mäsovou plnkou
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 balenie štrúdlového cesta alebo filo cesta
250g hov. Mletého mäsa
2-3 uvarené zemiaky
80g postrúhaného tvrdého syra
2PL oleja
Soľ, čierne korenie, sušené čili, sladká červená paprika
1 malá cibuľa- Zálievka
50g roztopeného vychladnutého masla
50ml mlieka
50ml oleja
1 vajíčko
Postup
- Cesto si vyrolujeme na pracovnú plochu. Postupne z neho budeme odoberať jednotlivé pláty, preto by nemalo byť ďaleko od miesta, kde budeme jedlo pripravovať. Zbytočne ním nehýbeme, aby sme ho nepoškodili.
- Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom. To bude naša zálievka.
- Na mäsovú plnku na oleji a tuku opražíme mäso do zlatista (je dôležité pridať maslo, keď vychladne bude mať zmes vďaka maslu lepšiu konzistenciu Okoreníme ho soľou, čierným korením, čili a sladkou červenou paprikou a necháme vychladnúť. Uvarené zemiaky rozpučíme na kašu a syr postrúhame na jemno.
- Na pracovnú plochu si položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou pomocou pierka a naňho položíme druhý plát cesta. Na koniec cesta dáme za 1PL mäsovej plnky, trochu zemiakov a syru a zaroľujeme do šúlca a položíme do zapekacej nádoby. Toto zopakujeme viackrát až sa nám minie celé cesto aj plnka. Rolky by sa v nádobee nemali prekrývať ale byť poskladané vedľa seba, najčastejšie esa tvarujú to tvaru slimáka.
- Vrch cesta zalejeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Turecký koláč börek s mäsovou plnkou
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV