Kdo doma pečie to určite pozná, niekedy sa nám upečené dobroty doslova míňajú pred očami a inokedy to ide pomalšie a poostávajú mnohé zvyšky. A to už ani nehovorím o oslavách, kedy sa len málokedy dokáže presne odhadnúť rámec toho, koľko napiecť a tak poostávajú zvyšky, ktoré ju treba ďalej opatriť. Ako správna gazdinka, nevyhadzujeme skoro nič, ale je veľký rozdiel ako tieto dobroty môžeme uskladniť tak, aby sa nepoškodila ich konzistencia či kvalita.
Preto som zostavila 10 jednoduchých postupov ako uskladniť základné pochutiny, ktoré sa určite aj u vás doma môžu vyskytovať a predĺžiť im tak trvanlivosť bez straty na chuti či kvalite. Medzi tie základné metódy patrí skladovanie v chladničke, zakryté fóliou alebo vo vzduchotesnej nádobe či zamrazovanie.
Tu je moja listina uskladnenia koláčov
Piškótové torty
Uchovávajte pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Na dlhšie skladovanie zamrazte v plastovej fólii.
Koláče s krémovou náplňou
Vždy uchovávajte v chladničke alebo vo vzduchotesnej nádobe. Spotrebujte do 2 – 3 dní.
Torty s maslovým krémom
Môžu sa skladovať pri izbovej teplote jeden deň, ale ak ich chcete skladovať dlhšie, uchovávajte ich v chladničke. Pred podávaním ho nechajte pri izbovej teplote, aby mal najlepšiu štruktúru.
Torty s krémovou polevou
Skladujte na chladnom a suchom mieste, voľne prikryté. Vyhnite sa chladeniu, pretože kondenzácia môže fondán zničiť.
Tvarohové koláče
Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní. Na dlhšie skladovanie zmrazte jednotlivé plátky.
Kvasnicové cesto
Pevne zabaľte do plastovej fólie a skladujte pri izbovej teplote 2 – 3 dni, alebo na dlhšiu trvanlivosť zamrazte.
Piškótové cesto či bábovky
Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote do týždňa alebo zamrazte do 3 mesiacov.
Cookies/ maslové sušienky
Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 2 týždne. Kedykoľvek si môžete zamraziť guľôčky cesta a získať tak čerstvo upečené sušienky!
Muffiny
Uchovávajte pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe 2 až 3 dni. Ak sú poliate krémom, uložte ich do chladničky a pred konzumáciou upravte na izbovú teplotu.
rada na záver
Možno to poznáte, pozvete 10 ludí a tesne pred oslavou vám 3 povedia, že žial nemôžu prísť. Nevadí. Ak máte v pláne napiecť viacero koláčov napríklad na oslavu, tak si napečte piškóty, zabalte ich do fólie a plnte ich plnkami až tesne pred oslavou. Tak môžete vždy rozhodnúť, či ich naplníte všetky alebo nie podľa toho, koľko stravníkov vám nakoniec príde.
Uplatnením týchto 10 spôsobov skladovania rôznych druhov koláčov a pečiva dosiahnete, že zostanú čerstvé a chutné a nič nevyjde na stratu.
Nezabudnite si pozrieť tiež moje zvyškové recepty
Aby nič nevyšlo nazmar – zbytkové recepty
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV