Tento pokrm je výdatný a sýty a tak neodmyslitelne pre mňa patrí k sychravému studenému počasiu. Ak ho budete servírovať s ryžou či pečivom, máte kompletný pokrm hotový. Pritom keďže sa spracovávala mleté mäso a zelenina z plechovky (teda predvarená), rýchlo hotový.
Jump to RecipeTakto sa vám zaručene podarí
- Vyváženie chutí: Ak je jedlo príliš pikantné, pridajte trošku cukru alebo lyžičku kyslej smotany.
- Príprava fazuliek: Ak používate suché fazule, nezabudnite ich namočiť cez noc a uvariť dopredu.
- Variácie: Skvele sa hodí aj s ryžou, bulgurom alebo ako náplň do tortilly.
- Šetríme čas: Používajte sterilizované konzervované fazule a kukuricu, aby ste ušetrili čas.
Alternatívne suroviny:
- Hovädzie mäso: morčacie alebo kuracie mleté mäso.
- Cibuľa: šalotka.
- Červená paprika: cayénske korenie
- Čili paprička: štipka mletej čili papriky podľa chuti.
- Hladká múka: kukuričný škrob (pre bezlepkovú verziu).
- Vývar: obyčajná voda.
- Paradajková šťava: paradajkový pretlak zriedený vodou (1:1).
- Hnedé fazule: sterilizované fazule rôzneho druhu (biele fazule, čierne fazule).
- Balzamikový ocot: citrónová šťava.
Čili con carne
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
250 g hovädzieho mletého mäsa
1 stredne veľká cibuľa
1 červená paprika
1 čili paprička
1 PL hladkej múky
100 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
200 ml paradajkovej šťavy
1 konzerva uvarených hnedých fazuliek (kidney beans)
1 konzerva kukuričky (prípadne mrazenej)
1 PL balzamikového octu/citrónovej šťavy
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Na ozdobu: pažítka alebo jarná cibuľka
Postup
- Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja. Pridáme nasekanú cibuľku a opražíme do zlatista. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a za miešania opekáme, kým nie je rovnomerne prepečené a má zlatistú farbu.
- K mäsu pridáme červenú papriku a nasekanú čili papričku. Všetko poprášime hladkou múkou (alebo škrobom) a dobre premiešame, aby sa múka rovnomerne zapracovala.
- Prilejeme vývar a paradajkovú šťavu. Zmes necháme krátko zovrieť, aby sa chute spojili. Do panvice vmiešame fazulu, kukuričku z konzervy. Prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni 15 minút dusiť.
- Jedlo podávame horúce, posypané čerstvou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čili con carne
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.