Zapečená zelenina v bielej omáčke

Možno ste už niekedy v reštaurácii dostali ako prílohu zapečenú zeleninu a čudovali sa, ako sa táto vyrába? Ja som pred rokmi riešila túto dilemu a zhodou okolností krátko nato pripravila moja svokra takúto zeleninu a tak som si hneď od nej požičala recept. Odvtedy pripravujem pravidelne, najmä s brokolicou, karfiólom, mrkvou alebo kombináciou ich troch.

Jump to Recipe

Recept

Zapečená zelenina v bielej omáčke

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1 hlávka brokolice

  • 1 menšia hlávka karfiólu /alebo jeho polovička

  • 2PL masla

  • 2PL hl. múky

  • 200ml hov. vývaru

  • 200ml sladkej smotany

  • 200g postrúhaného syru (gouda)

  • soľ, čierne korenie, 1čl sušeného cesnaku, 1 bobkový list

Postup

  • Začneme prípravou omáčky. Na to v panvici roztopíme maslo, pridáme múku a krátko opečieme až sa spoja. Následne zalejeme studeným vývarom a roztrepeme aby zanikli prípadné hrudky. Prilejeme smotanu a dochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Na záver pridáme 2/3 syru a premiešame.
  • Brokolicu a karfiol umyjeme a rozoberieme na ružičky. Následne zapekacou formu vymastíme maslom a do formy položíme pripravenú zeleninu, osolíme ju a pridáme tiež bobkový list.
  • Následne na zeleninu nalejeme našu pripravenú omáčku a vrch ešte posypeme zvyšným syrom. Potom formu zakryjeme alobalom a necháme piecť pri 200C najskôr 45 minút.
  • Na záver formu odokryjeme a ešte takých 15 minút necháme dopiecť aby syr dostal zlatistú farbu. Kdo chce môže na záver posypať zeleninu posekanou petržlenovou vňaťou.

Zapečená zelenina v bielej omáčke

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*