Jesenný quinoa šalát s celerom

Jesenný quinoa šalát s celerom

Quinoa je vynikajúcim zdrojom esenciálnych aminokyselín. Okrem toho má quinoa vysoký obsah minerálnych látok – vrátane horčíka, železa (približne 8 mg), draslíka a vápnika, ale aj mangánu. Jej príprava trvá menej ako 20 minút a je to skvelá rýchla príloha, z ktorej sa dá pripraviť chutný jesenný šalát.

Suroviny:

  • 1 kávová šálka quinoa
  • 2 šálky studenej vody
  • 1 zelené jablko
  • 1 červená cibuľa
  • 4ks stonkového zeleru alebo 1/2 celeru
  • 100g zeleného hrozna
  • 2PL balsamica, napríklad z granátového jablka
  • 1PL kvalitného oleja
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Quinoa dáme do hrnca a zalejeme ho vodou. Osolíme a necháme zovrieť.
  • Potom na nízskom ohni varíme 10 minút, následne vypneme sporák a necháme ešte 10 minút dôjsť.
  • Keď Quinoa vychladne dáme ju do misky.
  • Jablká pokrájame na drobné kocky, tak isto aj červenú cibuľu a zeler a pridáme takisto do misky. Hrozno len mierne prekrojíme a takisto pridáme.
  • Nebojte sa osoliť, v tomto šaláte sa spájajú všetky chute od sladkej, kyslej až po slanú do harmonickej chuti.
  • Na záver pridáme olej a balsamico a všetko dobre premiešame. Je dobre zvoliť balsamico so sladšou chuťou.
  • Servírujeme napríklad ku grilovanému mäsu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*