Hovadzia svieckova_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Hovädzia sviečková s domácou knedlou

Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed. U nás sa v rodine tradične nesmie jesť v prvý deň v roku hydina (vraj aby neuletelo šťastie), takže každý rok pripravujeme sviečkovú, tentoraz s 2 knedľami – kysnutou aj karlovarskou.

Recept na knedľu nájdete tu.

 Suroviny:

  • 1kg hovädzieho mäsa (optimálne sviečková)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1/2 celeru
  • 1 petržlén
  • 700ml vody
  • 2PL masla + 2 PL hl.múky + 50ml studenej vody
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
  • citron/ocot

Postup:

  1. Hovädzie mäso okoreime soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom mäso opražíme na troche oleja prudko na vysokom ohni pokiaľ zmení farbu. Mäso odložíme stranou.
  2. Zeleninun si pokrájame na menšie kocky. Následne v tom istom hrnci opražíme do hnedista. cibuľu, mrkvu, celer aj petržlén. Na zeleninu položíme mäso a potom ho zalejeme vodou.
  3. Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni 3 hodiny. Ja používam tlakový hrniec, ten skráti čas dusenia na polovišku (ca. 1,5 hodiny).
  4. Ked je mäso mäkkém vyberieme ho z hrnca a odložíme stranou (prikryjeme ho alobalom aby nevychladlo) Medzitým si urobíme omáčku.
  5. Na zo zcedíme cez sítko najskôr náš výpek z mäsa. Pridáme do neho mrkvu z výpeku a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  6. Do hrnca dáme zohriať maslo s múkou a krátko ca. 1 minútu opečieme aby sa vytvorila zápražka. Potom zalejeme studenou (to je dôležité) vodou, odoberieme z ohňa a dôkladne roztrepeme aby neboli hrudky.
  7. Prilejeme rozmixovaný vývar aj s mrkvou a premiešame. Prilejeme tiež sladkú smotanu. Krátko ca. 5 minút spolu povaríme.
  8. Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením, prípadne octom či citrónovou šťavou ak sa viam žiada viac kyslosti. Ja osobne radšej pri servírovaní dám plátok citrónu nech si každý dochutí sám podľa vlastnej chuti.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*