Hovadzia svieckova_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Hovädzia sviečková s domácou knedlou

Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed. U nás sa v rodine tradične nesmie jesť v prvý deň v roku hydina (vraj aby neuletelo šťastie), takže každý rok pripravujeme sviečkovú, tentoraz s 2 knedľami – kysnutou aj karlovarskou.

Recept na knedľu nájdete tu.

 Suroviny:

  • 1kg hovädzieho mäsa (optimálne sviečková)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1/2 celeru
  • 1 petržlén
  • 700ml vody
  • 2PL masla + 2 PL hl.múky + 50ml studenej vody
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
  • citron/ocot

Postup:

  1. Hovädzie mäso okoreime soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom mäso opražíme na troche oleja prudko na vysokom ohni pokiaľ zmení farbu. Mäso odložíme stranou.
  2. Zeleninun si pokrájame na menšie kocky. Následne v tom istom hrnci opražíme do hnedista. cibuľu, mrkvu, celer aj petržlén. Na zeleninu položíme mäso a potom ho zalejeme vodou.
  3. Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni 3 hodiny. Ja používam tlakový hrniec, ten skráti čas dusenia na polovišku (ca. 1,5 hodiny).
  4. Ked je mäso mäkkém vyberieme ho z hrnca a odložíme stranou (prikryjeme ho alobalom aby nevychladlo) Medzitým si urobíme omáčku.
  5. Na zo zcedíme cez sítko najskôr náš výpek z mäsa. Pridáme do neho mrkvu z výpeku a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  6. Do hrnca dáme zohriať maslo s múkou a krátko ca. 1 minútu opečieme aby sa vytvorila zápražka. Potom zalejeme studenou (to je dôležité) vodou, odoberieme z ohňa a dôkladne roztrepeme aby neboli hrudky.
  7. Prilejeme rozmixovaný vývar aj s mrkvou a premiešame. Prilejeme tiež sladkú smotanu. Krátko ca. 5 minút spolu povaríme.
  8. Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením, prípadne octom či citrónovou šťavou ak sa viam žiada viac kyslosti. Ja osobne radšej pri servírovaní dám plátok citrónu nech si každý dochutí sám podľa vlastnej chuti.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Hovädzia sviečková s domácou knedlou

Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed. U nás sa v rodine tradične nesmie jesť v prvý deň v […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Videorecept – parená knedľa ako od babky

    Videorecept – parená knedľa ako od babky

    Celý recept nájdete tu Parená knedľa


  • Svieža hrnčeková pomarančová bábovka

    Svieža hrnčeková pomarančová bábovka

    Citrusové plody chutia výnimočne lahodne v koláčoch – či už citróny, pomaranče či limetka, ich aróma je neskutočná. Tentoraz som zvolila pomaranče a vytvorila z ních túto chutnú nadýchanú bábovku.


  • Krémová tekvicová polievka s krúpami

    Krémová tekvicová polievka s krúpami

    Táto polievka je fantasticky krémová vďaka pridaniu zemiakov a krúp, ktoré ju krásne zahustia. Nezabudnite tekvici a cibuľke dopriať dostatok času pri opekaní až začnú hnednúť. Oceníte neskôr na omnoho intenzívnejšej chuti polievky. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*