Hovadzia svieckova_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Hovädzia sviečková s domácou knedlou

Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed. U nás sa v rodine tradične nesmie jesť v prvý deň v roku hydina (vraj aby neuletelo šťastie), takže každý rok pripravujeme sviečkovú, tentoraz s 2 knedľami – kysnutou aj karlovarskou.

Recept na knedľu nájdete tu.

 Suroviny:

  • 1kg hovädzieho mäsa (optimálne sviečková)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1/2 celeru
  • 1 petržlén
  • 700ml vody
  • 2PL masla + 2 PL hl.múky + 50ml studenej vody
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
  • citron/ocot

Postup:

  1. Hovädzie mäso okoreime soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom mäso opražíme na troche oleja prudko na vysokom ohni pokiaľ zmení farbu. Mäso odložíme stranou.
  2. Zeleninun si pokrájame na menšie kocky. Následne v tom istom hrnci opražíme do hnedista. cibuľu, mrkvu, celer aj petržlén. Na zeleninu položíme mäso a potom ho zalejeme vodou.
  3. Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni 3 hodiny. Ja používam tlakový hrniec, ten skráti čas dusenia na polovišku (ca. 1,5 hodiny).
  4. Ked je mäso mäkkém vyberieme ho z hrnca a odložíme stranou (prikryjeme ho alobalom aby nevychladlo) Medzitým si urobíme omáčku.
  5. Na zo zcedíme cez sítko najskôr náš výpek z mäsa. Pridáme do neho mrkvu z výpeku a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  6. Do hrnca dáme zohriať maslo s múkou a krátko ca. 1 minútu opečieme aby sa vytvorila zápražka. Potom zalejeme studenou (to je dôležité) vodou, odoberieme z ohňa a dôkladne roztrepeme aby neboli hrudky.
  7. Prilejeme rozmixovaný vývar aj s mrkvou a premiešame. Prilejeme tiež sladkú smotanu. Krátko ca. 5 minút spolu povaríme.
  8. Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením, prípadne octom či citrónovou šťavou ak sa viam žiada viac kyslosti. Ja osobne radšej pri servírovaní dám plátok citrónu nech si každý dochutí sám podľa vlastnej chuti.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Jahodové rezy s tvarohom

    Jahodové rezy s tvarohom

    Ak patríte k tým, čo si plným dúškom vychutnávajú sezónu jahôd, tak tieto rezy sú tým správnym dezertom pre vás. Ich základ je tmavá piškóta, s chutnou tvarohovou plnkou obohatenou o jahody a samozrejme nechýbajú ani jahody kúsky jahôd. Recept


  • Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Minule sa mi dostala do rúk veľmi špeciálna kuchárska kniha z 80-tich rokov. Celá kniha je zbierka receptov z vajec a keďže môj syn vajíčka na akýkoľvek spôsob zbožňuje, hneď som začala listovať čo z nej vyskúšam a natrafila som tam na tento jednoduchý raňajkovú recept na omeletu so syrom. […]


  • Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Kombinácia uhorky a k tomu chrumkavej reďkovky, zakončená dresingom z kyslej smotany.. to je nielen veľmi chutná kombinácia ale aj šalát, ktorý zvládnete vskutku za 5 minút. U nás veľmi obľúbený najmä u detí. Chutí sviežo a uskladnený v chladničke vydrží aj 2 dni. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*