Hovadzia svieckova_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Hovädzia sviečková s domácou knedlou

Toto je jedno z mojích absolútných obľubených receptov na prípravu duseného hovädzieho mäsa. Omáčka, ktorá sa vyrába z výpeku mäsa je krásne krémovitá a sýta. Toto jedlo sa hodí na slávnostné príležitosti alebo aj na spoločný nedelný obed. U nás sa v rodine tradične nesmie jesť v prvý deň v roku hydina (vraj aby neuletelo šťastie), takže každý rok pripravujeme sviečkovú, tentoraz s 2 knedľami – kysnutou aj karlovarskou.

Recept na knedľu nájdete tu.

 Suroviny:

  • 1kg hovädzieho mäsa (optimálne sviečková)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1/2 celeru
  • 1 petržlén
  • 700ml vody
  • 2PL masla + 2 PL hl.múky + 50ml studenej vody
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
  • citron/ocot

Postup:

  1. Hovädzie mäso okoreime soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom mäso opražíme na troche oleja prudko na vysokom ohni pokiaľ zmení farbu. Mäso odložíme stranou.
  2. Zeleninun si pokrájame na menšie kocky. Následne v tom istom hrnci opražíme do hnedista. cibuľu, mrkvu, celer aj petržlén. Na zeleninu položíme mäso a potom ho zalejeme vodou.
  3. Hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni 3 hodiny. Ja používam tlakový hrniec, ten skráti čas dusenia na polovišku (ca. 1,5 hodiny).
  4. Ked je mäso mäkkém vyberieme ho z hrnca a odložíme stranou (prikryjeme ho alobalom aby nevychladlo) Medzitým si urobíme omáčku.
  5. Na zo zcedíme cez sítko najskôr náš výpek z mäsa. Pridáme do neho mrkvu z výpeku a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  6. Do hrnca dáme zohriať maslo s múkou a krátko ca. 1 minútu opečieme aby sa vytvorila zápražka. Potom zalejeme studenou (to je dôležité) vodou, odoberieme z ohňa a dôkladne roztrepeme aby neboli hrudky.
  7. Prilejeme rozmixovaný vývar aj s mrkvou a premiešame. Prilejeme tiež sladkú smotanu. Krátko ca. 5 minút spolu povaríme.
  8. Na záver omáčku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením, prípadne octom či citrónovou šťavou ak sa viam žiada viac kyslosti. Ja osobne radšej pri servírovaní dám plátok citrónu nech si každý dochutí sám podľa vlastnej chuti.
  • Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Tieto srdiečka z jednoduchého maslového cesta sú krásne krehké a ich príprava vám nezaberie veľa času. Na inšpiráciu som použila recept mojej starej mamy na mrežovník. Potrebujete: Postup:


  • Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť. Dnes začnem touto […]


  • Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml. Suroviny na (odpaľované) cesto1: Suroviny […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *