Orieškové vianočné pečivo bez lepku aj tak plné chuti

Tieto malé orieškové koláčiky chutia super intenzívne po orechoch a sú raz dva hotové. Okrem toho do nich nejde žiadna múka a sú teda bezlepkové. Jednoduchý recept aj pre začiatočníkov.

Suroviny:

  • 1 vajíčko
  • 70g pr. cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukor
  • 200g pomletých orechov (napr. lieskovce)
  • 70g masla izbovej teploty
  • štipka soli
  • ca. 30ks lieskových orechov v kuse
  • 50g čokolády na varenie

Postup:

  • Vajíčko si premiešame s cukrom až sa tento roztopí.
  • Pridáme maslo izbovej teploty, vanilkový puding, vanilkový cukor, štipku soli a pomleté orechy.
  • Vypracujeme vláčne, mierne lepivé cesto, ktoré dáme do misky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc oddychovať v chlade.
  • Na ďaľší deň si vyložíme plech na pečenie papierom a trúbu nahrejeme na 180C.
  • Pomocou malej naberačky alebo malej čajovej lyžičky si odoberáme z cesta rovnako veľké kúsky a formujeme guľky, ktoré kladieme s miernym odstupom na plech.
  • Do stredu každej guľky potom zatlačíme lieskový oriešok.
  • Takto pripravené pečieme ca. 10 minút až začnú hnednúť.
  • Kdo chce môže na záver pokvapkať vychadnuté keksíky roztopenou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *