Jednoduchý jablkový koláč zo švábska

Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy.

Suroviny:

  • 2 jablká
  • 4 vajíčka
  • 125g roztopeného masla
  • 150g kr. cukru
  • 250g hl. múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 2čl škorice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Maslo roztopíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
  • Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme vychladnuté maslo.
  • Pridáme preosiatú múku. Takisto pridáme soľ, škoricu, prášok do pečiva a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta. To najeleme do vymastenej tortovej formy (priemer 24 alebo 26cm).
  • Jablká ošúpeme a buď pokrájame na plátky alebo na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme vanilkovým cukrom. Premiešame.
  • Takto pripavené jablká vložíme do cesta a mierne pritlačíme.
  • Pečieme pri 160C po dobu ca. 40 minút do zlatista.
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.