Jednoduchý jablkový koláč zo švábska

Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy.

Suroviny:

  • 2 jablká
  • 4 vajíčka
  • 125g roztopeného masla
  • 150g kr. cukru
  • 250g hl. múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 2čl škorice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Maslo roztopíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
  • Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme vychladnuté maslo.
  • Pridáme preosiatú múku. Takisto pridáme soľ, škoricu, prášok do pečiva a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta. To najeleme do vymastenej tortovej formy (priemer 24 alebo 26cm).
  • Jablká ošúpeme a buď pokrájame na plátky alebo na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme vanilkovým cukrom. Premiešame.
  • Takto pripavené jablká vložíme do cesta a mierne pritlačíme.
  • Pečieme pri 160C po dobu ca. 40 minút do zlatista.
  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*