Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy.
Suroviny:
- 2 jablká
- 4 vajíčka
- 125g roztopeného masla
- 150g kr. cukru
- 250g hl. múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 2čl škorice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Maslo roztopíme buď v hrnci alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
- Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme vychladnuté maslo.
- Pridáme preosiatú múku. Takisto pridáme soľ, škoricu, prášok do pečiva a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta. To najeleme do vymastenej tortovej formy (priemer 24 alebo 26cm).
- Jablká ošúpeme a buď pokrájame na plátky alebo na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme vanilkovým cukrom. Premiešame.
- Takto pripavené jablká vložíme do cesta a mierne pritlačíme.
- Pečieme pri 160C po dobu ca. 40 minút do zlatista.
Super šťavnaté čokoládové muffiny z kefíru
Hľadáte jednoduché a šťavnaté muffiny, ktoré ohúria vaše deti? Vďaka kefíru majú super štruktúru a šťavnatosť a budú raz-dva hotové. Na meranie budete potrebovať 2 šálky – malú espresso šálku (objeme 100ml) a klasickú šálku (objem 250ml). Ako môžete tento recept pozmeniť Kakao dodáva koláču bohatú čokoládovú chuť, ktorú môžete […]
Pripravte si doma výživný zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov. Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, […]