Liečivý levanduľový sirup bez varenia

Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov.

Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne druhy levandule existujú a ako sa spracovávajú ale tiež o tom, aké blahodárne účinky levanduľa má, najmä tá pravá teda levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia). Okrem upokojujúcich účinkov má táto levanduľa tiež pozitívny vplyv na hojenie rán, liečbu rôznych chorôb pokožky a tiež vraj pôsobí efentívne pri liečení bolestí hlavy.

Mimo týchto známych schopností levanduľe, má vraj mať aj pozitívny vplyv na liečenie zápalových ochorení, problémami s tlakom ako aj pri liečbe depresie a nespavosti. Preto ma napadlo z nej spraviť sirup po vzore sirupu, ktorý pripravujem začiatkom jari z výhonkov smreku. Tento sa nevarí, ale len vrstvý a lúhuje.

A tak po vzoru tohto sirupu vznikol aj recept na levanduľový sirup bez varenia. Ako už spomenuté, odporúčam použiť lekársku levanduľu, najlepšie z vlastnej záhrady (teda aj bez postrekov).

Suroviny:

  • zväzok levanduľe
  • 250g cukru

Postup:

  • Pripravíme si uzatvárateľnú sklenenú fľašu (napríklad flašu na zaváranie s viečkom)
  • Z levanduľe odoberieme kvietky a takisto odstránime prípadne nečistoty.
  • Potom levanduľu a cukor vrstvíme do pohára – najskôr dáme za lyžicu kvietkou, potom posypeme cukrom a opäť dáme kvietky.
  • Vrstvíme až kým nie je nádoba plná.
  • Takto naplnenú nádobu uzavrieme viečkom a položíme na slnečné miesto (najlepšie na okno).
  • Necháme ležať a lúhovať približne 3-4 týždne.
  • Potom vzniknutú šťavu/sirup scedíme (cez sítko alebo gázu).
  • Sirup prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom tmavom mieste napríklad v chladničke).
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.