Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov.
Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne druhy levandule existujú a ako sa spracovávajú ale tiež o tom, aké blahodárne účinky levanduľa má, najmä tá pravá teda levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia). Okrem upokojujúcich účinkov má táto levanduľa tiež pozitívny vplyv na hojenie rán, liečbu rôznych chorôb pokožky a tiež vraj pôsobí efentívne pri liečení bolestí hlavy.
Mimo týchto známych schopností levanduľe, má vraj mať aj pozitívny vplyv na liečenie zápalových ochorení, problémami s tlakom ako aj pri liečbe depresie a nespavosti. Preto ma napadlo z nej spraviť sirup po vzore sirupu, ktorý pripravujem začiatkom jari z výhonkov smreku. Tento sa nevarí, ale len vrstvý a lúhuje.
A tak po vzoru tohto sirupu vznikol aj recept na levanduľový sirup bez varenia. Ako už spomenuté, odporúčam použiť lekársku levanduľu, najlepšie z vlastnej záhrady (teda aj bez postrekov).
Suroviny:
- zväzok levanduľe
- 250g cukru
Postup:
- Pripravíme si uzatvárateľnú sklenenú fľašu (napríklad flašu na zaváranie s viečkom)
- Z levanduľe odoberieme kvietky a takisto odstránime prípadne nečistoty.
- Potom levanduľu a cukor vrstvíme do pohára – najskôr dáme za lyžicu kvietkou, potom posypeme cukrom a opäť dáme kvietky.
- Vrstvíme až kým nie je nádoba plná.
- Takto naplnenú nádobu uzavrieme viečkom a položíme na slnečné miesto (najlepšie na okno).
- Necháme ležať a lúhovať približne 3-4 týždne.
- Potom vzniknutú šťavu/sirup scedíme (cez sítko alebo gázu).
- Sirup prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom tmavom mieste napríklad v chladničke).
-
Jahodové tartaletky – recept
Jahody možno si vychnutnať na toľko možných spôsobov ale jeden z najčerstvejších využití je do ovocných koláčov či tarte, v tomto prípadne v malej verzii teda tartaletky.
-
Nebeské ríbezľové kocky, hrnčekový recept
Tento zákusok je presne taký, ako hovorí nadpis – nebeský. Šťavnaté maslové cesto a k tomu mierne kyslasté ríbezle a biela obláčiková bielková pena na vrchu. Vskutku skvelá kombinácia, ktorá vám učaruje.
-
Pravý nemecký guláš
Guláš je pripravovaný na množstvo rôznych spôsobov. Tento je typický pre ten Nemecký kraj v ktorom žijem. Základ jeho chuti tvorí veľa cibule, rajčinový pretlak a dlhé dusenie. Výbornou prílohou je domáca knedľa či kyslá kapusta.