Táto krásne krémovitá polievka z jarnej cibuľlky je za pár minút hotová a v kobinácii s chrumkavými krutónmi je to veľká doborta.
Suroviny:
- 1 zväzok jarnej cibule
- 2 väčšie zemiaky
- 2 PL múky
- 2 PL masla
- Pažítka
- 1,5l vody/vývaru
- 150ml sladkej smotany
- Soľ, čierne korenie, 1čl kmínu
Postup:
- Jarnú cibuľku očistíme od zvädnutých častí a najskôr pokrájame zelenú časť na jemno, tú si odložíme stranou.
- Potom tiež pokrájame bielu časť a tú vložíme spolu s maslom do hrnca. Krátko opečieme do sklovita.
- Posypeme múkou, 1 minútu za miešania spolu pražíme a zalejeme vodou/vývarom.
- Dobre roztrepeme aby zanikli prípadne hrudky.
- Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom.
- Pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a privedieme do varu.
- Potom oheň znížime a varíme 15 minút. Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
- Vrátime na oheň a prilejeme smotanu. Takisto pridáme zelenú časť cibuľky ako aj na jemno pokrájanú pažítku. Už len 1-2 minúty povaríme.
- Na krutóny si pokrájame 2 toastpvé chleby na kocky. Do panvice dáme trochu oleja a pridáme chlebové kocky. Tieto osolíme a potom za miešania opečieme krátko do zlatista.
- Polievku servírujeme s chrumkavými krutónmi prípadne posypanú postrúhaným syrom.