Orgovánový sirup

Orgovánový sirup

Vedeli ste, že kvety orgovánu sú jedlé a že sa dajú spracovať do takéhoto chutného sirupu? Ten môžete potom použiť či už na prípravu nápojov alebo pri výrobe dezertov.

Suroviny (na ca. 100ml sirupu)

  • 4-5 kvetov fialového orgovánu
  • 1/2 citrónu
  • 200ml vody
  • 100g cukru
  • 5-10ks čučoriedok (kvôli krajšej farbe)

Postup:

  • Kvety orgovánu odoberieme tak, aby nezostali žiadne zelené časti kvetu, teda len samotné lupienky.
  • Tie dáme do misky spolu s citrónom a čučoriedkami a zalejeme vriacou vodou.
  • Prikryté necháme deň pri izbovej teplote lúhovať. Uvidíte akú krásnu sýtu farbu tento odvar dostane
  • Potom odvar zlejeme cez sítko do hrnca a pridáme cukor.
  • Varíme za občastného miešania až sa zmes zahustí a dostane sirupovotú konzistenciu.
  • Potom už len nalejeme do sterilizovaného pohára, zavrieme viečkom a necháme vychladnúť.
  • Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu

    Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu

    Poznáte Ayran? Tento nápoj je kombinácia bieleho jogurtu, soli a vody a skvelo sa hodí napríklad ako príloha k pikatnému mäsu, lebo skvelo neutralizuje štipľavosť. Ja som ho tentoraz použila na prípravu jednoduchého chlebu z panvice (má rôzne pomenovania podľa krajiny kde sa vyrába – arabský chlieb, pita, baslama.. všetko […]


  • 10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať

    10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať

    Mäsový vývar je základom tradičnej kuchyne a jeho príprava si vyžaduje správny postup. Lenže vývar nieje len základ polievok, rizota či skvelých omáčok, mäsový vývar je aj súčasťou tradičnej medicíny. Tam sa používa už po desaťročia na posilnenie imunity, na choroby súvisiace s tráviacim traktom (hnačka, vracanie) ako aj pri […]


  • Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto

    Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto

    Toto kysnuté cesto sa vyrába s pridaním bieleho jogurtu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Je krásne elastické a ako stvorené na kysnuté dobroty ako napríklad uzlíky, slimáky či závin. Verím, že sa vám tento recept zapáči.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*