Lahodná orechová torta- bezlepková

Lahodná orechová torta- bezlepková

Táto orechová torta sa vyznačuje intenzívnou chuťou orechov, ktoré sa nachádzajú tak v ceste ako aj v plnke. Recept je bez múky a teda aj bez lepku. Piškóta je krásne nadýchanná a mäkkučká, velmi lahodný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 4 väčšie vajíčka
  • 150g kr.cukru
  • 150g na jemno pomletých vlašských orechov
  • 80g/2 balenia vanilkového pudingu
  • 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
  • 100ml (rastliného) mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Suroviny na plnku:

  • 450ml studeného mlieka + 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 4PL cukru
  • 1 balenie pudingového prášku s mandľovou príchuťou
  • 100g masla izbovej teploty
  • 100g posekaných lieskových orechov
  • 1 stužovač šľahačky
  • 50g posekaných orechov na ozdobu

Postup:

  • Trúbu si necháme zohrievať na 160C.
  • Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Následne pridáme škrob, pomleté orechy, prášok do pečiva a mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 160C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
  • Potom esto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
  • Ten necháme kompletne vychladnúť. Potom mixérom vyšľaháme maslo izbovej teploty a pridáme pudingovú zmes ako aj orechy. Plnku nanesieme na spodný diel cesta. Na plnku položíme druhú časť cesta.
  • Na záver vyšľaháme práškovú smotanu s mliekom a stužovačom do tuha. Nanesieme na vrchnú časť cesta a odoberieme cukrárenskú obruč.
  • Na záver ozodobíme tortu, naprílad roztopenou čokoládou alebo posekanými orechami (mandľami).
  • Odporúčam pred servírovaním nechať tortu aspoň hodinu v chlade.

Pozrite si aj ďaľšie recepty k tortám.

  • Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu

    Jednoduchý chlieb z panvice z 1 Ayranu

    Poznáte Ayran? Tento nápoj je kombinácia bieleho jogurtu, soli a vody a skvelo sa hodí napríklad ako príloha k pikatnému mäsu, lebo skvelo neutralizuje štipľavosť. Ja som ho tentoraz použila na prípravu jednoduchého chlebu z panvice (má rôzne pomenovania podľa krajiny kde sa vyrába – arabský chlieb, pita, baslama.. všetko […]


  • 10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať

    10 tipov, ako pripraviť dokonalý mäsový vývar: Čomu sa vyhnúť a čo nesmie chýbať

    Mäsový vývar je základom tradičnej kuchyne a jeho príprava si vyžaduje správny postup. Lenže vývar nieje len základ polievok, rizota či skvelých omáčok, mäsový vývar je aj súčasťou tradičnej medicíny. Tam sa používa už po desaťročia na posilnenie imunity, na choroby súvisiace s tráviacim traktom (hnačka, vracanie) ako aj pri […]


  • Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto

    Orechové uzlíky s lesným ovocím, jogurtové kysnuté cesto

    Toto kysnuté cesto sa vyrába s pridaním bieleho jogurtu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Je krásne elastické a ako stvorené na kysnuté dobroty ako napríklad uzlíky, slimáky či závin. Verím, že sa vám tento recept zapáči.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*