Lahodná orechová torta- bezlepková

Lahodná orechová torta- bezlepková

Táto orechová torta sa vyznačuje intenzívnou chuťou orechov, ktoré sa nachádzajú tak v ceste ako aj v plnke. Recept je bez múky a teda aj bez lepku. Piškóta je krásne nadýchanná a mäkkučká, velmi lahodný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 4 väčšie vajíčka
  • 150g kr.cukru
  • 150g na jemno pomletých vlašských orechov
  • 80g/2 balenia vanilkového pudingu
  • 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
  • 100ml (rastliného) mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Suroviny na plnku:

  • 450ml studeného mlieka + 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 4PL cukru
  • 1 balenie pudingového prášku s mandľovou príchuťou
  • 100g masla izbovej teploty
  • 100g posekaných lieskových orechov
  • 1 stužovač šľahačky
  • 50g posekaných orechov na ozdobu

Postup:

  • Trúbu si necháme zohrievať na 160C.
  • Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Následne pridáme škrob, pomleté orechy, prášok do pečiva a mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 160C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
  • Potom esto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
  • Ten necháme kompletne vychladnúť. Potom mixérom vyšľaháme maslo izbovej teploty a pridáme pudingovú zmes ako aj orechy. Plnku nanesieme na spodný diel cesta. Na plnku položíme druhú časť cesta.
  • Na záver vyšľaháme práškovú smotanu s mliekom a stužovačom do tuha. Nanesieme na vrchnú časť cesta a odoberieme cukrárenskú obruč.
  • Na záver ozodobíme tortu, naprílad roztopenou čokoládou alebo posekanými orechami (mandľami).
  • Odporúčam pred servírovaním nechať tortu aspoň hodinu v chlade.

Pozrite si aj ďaľšie recepty k tortám.

  • Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


  • Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:


  • Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *