Táto orechová torta sa vyznačuje intenzívnou chuťou orechov, ktoré sa nachádzajú tak v ceste ako aj v plnke. Recept je bez múky a teda aj bez lepku. Piškóta je krásne nadýchanná a mäkkučká, velmi lahodný dezert.
Suroviny na cesto:
- 4 väčšie vajíčka
- 150g kr.cukru
- 150g na jemno pomletých vlašských orechov
- 80g/2 balenia vanilkového pudingu
- 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
- 100ml (rastliného) mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Suroviny na plnku:
- 450ml studeného mlieka + 150ml mlieka
- 1 balenie šľahačky v prášku
- 4PL cukru
- 1 balenie pudingového prášku s mandľovou príchuťou
- 100g masla izbovej teploty
- 100g posekaných lieskových orechov
- 1 stužovač šľahačky
- 50g posekaných orechov na ozdobu

Postup:
- Trúbu si necháme zohrievať na 160C.
- Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Následne pridáme škrob, pomleté orechy, prášok do pečiva a mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
- Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 160C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
- Potom esto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
- Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml mlieka.
- V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
- Ten necháme kompletne vychladnúť. Potom mixérom vyšľaháme maslo izbovej teploty a pridáme pudingovú zmes ako aj orechy. Plnku nanesieme na spodný diel cesta. Na plnku položíme druhú časť cesta.
- Na záver vyšľaháme práškovú smotanu s mliekom a stužovačom do tuha. Nanesieme na vrchnú časť cesta a odoberieme cukrárenskú obruč.
- Na záver ozodobíme tortu, naprílad roztopenou čokoládou alebo posekanými orechami (mandľami).
- Odporúčam pred servírovaním nechať tortu aspoň hodinu v chlade.
Pozrite si aj ďaľšie recepty k tortám.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]