Lahodná orechová torta- bezlepková

Lahodná orechová torta- bezlepková

Táto orechová torta sa vyznačuje intenzívnou chuťou orechov, ktoré sa nachádzajú tak v ceste ako aj v plnke. Recept je bez múky a teda aj bez lepku. Piškóta je krásne nadýchanná a mäkkučká, velmi lahodný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 4 väčšie vajíčka
  • 150g kr.cukru
  • 150g na jemno pomletých vlašských orechov
  • 80g/2 balenia vanilkového pudingu
  • 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
  • 100ml (rastliného) mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Suroviny na plnku:

  • 450ml studeného mlieka + 150ml mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 4PL cukru
  • 1 balenie pudingového prášku s mandľovou príchuťou
  • 100g masla izbovej teploty
  • 100g posekaných lieskových orechov
  • 1 stužovač šľahačky
  • 50g posekaných orechov na ozdobu

Postup:

  • Trúbu si necháme zohrievať na 160C.
  • Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
  • Následne pridáme škrob, pomleté orechy, prášok do pečiva a mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 160C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
  • Potom esto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
  • Ten necháme kompletne vychladnúť. Potom mixérom vyšľaháme maslo izbovej teploty a pridáme pudingovú zmes ako aj orechy. Plnku nanesieme na spodný diel cesta. Na plnku položíme druhú časť cesta.
  • Na záver vyšľaháme práškovú smotanu s mliekom a stužovačom do tuha. Nanesieme na vrchnú časť cesta a odoberieme cukrárenskú obruč.
  • Na záver ozodobíme tortu, naprílad roztopenou čokoládou alebo posekanými orechami (mandľami).
  • Odporúčam pred servírovaním nechať tortu aspoň hodinu v chlade.

Pozrite si aj ďaľšie recepty k tortám.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *