Púpavový med patrí k jarným dobrotám, ktoré si spájam s mojím detstvom. Ako deti to bola totiž naša úloha zbierať kvety púpavy, ktoré sme potom odovzdali mame a tá z ních pripravila lahodný med.
Klasicky sa pripravuje tak, že sa púpavy s citrónom nechaju variť a potom lúhovať. Čo mi trochu vadilo pri tejto metóde je, že zelená časť kvetu, ktorá má trpkú chuť po uvarení zanechá miernu horkosť v mede.
A tak som sa rozhodla lúhovať kvety za studena a výsledok je skvelý. Síce treba viac kvetov na menšie množstvo vody, ale popravde kvetov púpavy je haba dej a chuť je takto omnoho lahodšia a bez trpkej príchute. Odporúčam vyskúšať.

Na meranie množstva používam šálku s objemom 250ml lebo kdo by už chcel rátať presný počet kvetov ?. Nezabudnite tiež zbierať iba otvorené hlavičky kvetu a tie hneď spracovať predtým než sa im hlavičky uzavrú. Z uvedeného množstva dostanete ca. 150-200ml medu (podľa toho aký hustý ho chcete).
Suroviny:
- 2 plné šálky kvetov púpavy (s otvoreným kvetom)
- 2 šálky vody
- 1 citrón
- 1,5 šálky kr. cukru
Postup:
- Púpavu oberieme od špiny (ak sa na nej nachádza), stonky odstránime a púpavy dáme do misky.
- Pridáme citrón pokrájaný na plátky a všetko zalejeme vodou. Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni.
- Potom prelejeme všetko cez jenmé sítko prípadne gázu a dáme do hrnca spolu s cukrom.
- Varíme za občastného miešania ca. 30 minút až sa viac ako polovica tekutiny odparí a med zahustí.
- Potom nalejeme do sterilizovaného pohára, zatvoríme viečko a otočíme ho hore dnom.
- Takto necháme vychladnúť.
Tento recept patrí do kategórie – Varenie.
-
Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto
Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]
-
Marhuľové chutney s paprikou
Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná. Sladko-kyslé s jemným pálivým nádychom – toto chutney je skvelé k syrom, mäsu, na sendviče alebo len tak na pečivo. Pripravené za chvíľu a vydrží celé týždne v chladničke!
-
Ananásové chutney s jalapeňo
Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť. Toto chutney je sladké, kyslé a zároveň pikantné – ideálne k grilovanému mäsu, burgerom, syrom alebo ako netradičná príloha ku kuraťu. Tropická chuť ananásu […]