Púpavový med lúhovaný za studena

Púpavový med lúhovaný za studena

Púpavový med patrí k jarným dobrotám, ktoré si spájam s mojím detstvom. Ako deti to bola totiž naša úloha zbierať kvety púpavy, ktoré sme potom odovzdali mame a tá z ních pripravila lahodný med.

Klasicky sa pripravuje tak, že sa púpavy s citrónom nechaju variť a potom lúhovať. Čo mi trochu vadilo pri tejto metóde je, že zelená časť kvetu, ktorá má trpkú chuť po uvarení zanechá miernu horkosť v mede.

A tak som sa rozhodla lúhovať kvety za studena a výsledok je skvelý. Síce treba viac kvetov na menšie množstvo vody, ale popravde kvetov púpavy je haba dej a chuť je takto omnoho lahodšia a bez trpkej príchute. Odporúčam vyskúšať.

Na meranie množstva používam šálku s objemom 250ml lebo kdo by už chcel rátať presný počet kvetov ?. Nezabudnite tiež zbierať iba otvorené hlavičky kvetu a tie hneď spracovať predtým než sa im hlavičky uzavrú. Z uvedeného množstva dostanete ca. 150-200ml medu (podľa toho aký hustý ho chcete).

Suroviny:

  • 2 plné šálky kvetov púpavy (s otvoreným kvetom)
  • 2 šálky vody
  • 1 citrón
  • 1,5 šálky kr. cukru

Postup:

  • Púpavu oberieme od špiny (ak sa na nej nachádza), stonky odstránime a púpavy dáme do misky.
  • Pridáme citrón pokrájaný na plátky a všetko zalejeme vodou. Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni.
  • Potom prelejeme všetko cez jenmé sítko prípadne gázu a dáme do hrnca spolu s cukrom.
  • Varíme za občastného miešania ca. 30 minút až sa viac ako polovica tekutiny odparí a med zahustí.
  • Potom nalejeme do sterilizovaného pohára, zatvoríme viečko a otočíme ho hore dnom.
  • Takto necháme vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Varenie.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *