Púpavový med lúhovaný za studena

Púpavový med lúhovaný za studena

Púpavový med patrí k jarným dobrotám, ktoré si spájam s mojím detstvom. Ako deti to bola totiž naša úloha zbierať kvety púpavy, ktoré sme potom odovzdali mame a tá z ních pripravila lahodný med.

Klasicky sa pripravuje tak, že sa púpavy s citrónom nechaju variť a potom lúhovať. Čo mi trochu vadilo pri tejto metóde je, že zelená časť kvetu, ktorá má trpkú chuť po uvarení zanechá miernu horkosť v mede.

A tak som sa rozhodla lúhovať kvety za studena a výsledok je skvelý. Síce treba viac kvetov na menšie množstvo vody, ale popravde kvetov púpavy je haba dej a chuť je takto omnoho lahodšia a bez trpkej príchute. Odporúčam vyskúšať.

Na meranie množstva používam šálku s objemom 250ml lebo kdo by už chcel rátať presný počet kvetov ?. Nezabudnite tiež zbierať iba otvorené hlavičky kvetu a tie hneď spracovať predtým než sa im hlavičky uzavrú. Z uvedeného množstva dostanete ca. 150-200ml medu (podľa toho aký hustý ho chcete).

Suroviny:

  • 2 plné šálky kvetov púpavy (s otvoreným kvetom)
  • 2 šálky vody
  • 1 citrón
  • 1,5 šálky kr. cukru

Postup:

  • Púpavu oberieme od špiny (ak sa na nej nachádza), stonky odstránime a púpavy dáme do misky.
  • Pridáme citrón pokrájaný na plátky a všetko zalejeme vodou. Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni.
  • Potom prelejeme všetko cez jenmé sítko prípadne gázu a dáme do hrnca spolu s cukrom.
  • Varíme za občastného miešania ca. 30 minút až sa viac ako polovica tekutiny odparí a med zahustí.
  • Potom nalejeme do sterilizovaného pohára, zatvoríme viečko a otočíme ho hore dnom.
  • Takto necháme vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Varenie.

  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *