Tento cuketový slaný koláč má krásne chrumkavú kôrku zvonku a vnútri jemnú zeleninovú plnku. Výborný hlavný pokrm, alebo vychladnutý tiež chutný pokrm na picknic.
Do plnky možno pridať buď klobásku alebo sušené rajčiny pre bezmäsitú verziu. To dodá quiche dodatočnú arómu.
Ešte jedna rada- vôbec sa nemusíte snažiť cesto dať do formy poriadne, proste ho tam natlačte tak ako vám príde od ruky.. stačí keď sa ním len po obvode pokryje forma a tak udrží plnku. Koláč bude tak mať zaujímavejšie okraje.
Suroviny:
- 3 pláty štrúdlového cesta
- 20 ml (ovseného) mlieka
- 2 PL masla
- 2-3 väčšie cukety
- 1 zemiak
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL čerstvých byliniek
- 2 vajíčka
- 100 g feta syru (alebo tofu)
- Soľ, čierne korenie
- (sušené rajčiny alebo klobáska)
Postup:
- Tortovú formu si vymastíme. Trúbu zapneme na 180C a necháme predhrievať.
- Mlieko zmiešame s roztopeným maslou a soľou. Touto polevou budeme mazať cesto.
- Štrúdľové cesto rozedlíme na viacero dielou (kruhy alebo štvorce) a poukladáme tieto postupne do formy. Pritom dbáme na to, aby každá vrstva cesta bola výdatne pomazaná našou polevou. Na to použijeme najlepšie pierko.
- Cuketu a zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. Posolíme a premiešame.
- Na plnku zmiešame 2 vajíčka so soľou, čierným korením, bylinkami, cesnakom a pridáme rozdrobený feta syr (tofu). Takisto pridáme pripravenú cuketu a zemiak a dobre premiešame.
- Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte priliať trochu polevy (mlieko s maslom).
- Potom plnku nalejeme na pripravené cesto.
- Quiche necháme piecť pri 180C ca. 35min. do zlatista.
- Predtým než vyberieme z formy, necháme mierne vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Bezmäsité jedlá.
Šťavnatá kuracia živánska v alobale
Môj otec rád pripravoval mäso na spôsob živánskej. Aj keď sa tradične táto pripravuje z bravčového mäsa, teoreticky môžete použiť akýkoľvek druh, ak zvolíte hovädzie musíte len dbať na to, aby bolo naozaj na tenko narezané, aby sa strihlo upiecť zatiaľ čo sa zemiaky tepelne upravia. V príprade kuracích pŕs […]
Pečený ovocný čaj
Skvelý nápoj do zimného studeného počasia. Základom je sezónne ovocie od jabĺk, po pomaranče až po brusnice.
Večera do 10 minút – krémové cestoviny bez námahy
V tomto prípade ma nenapadlo ich inak pomenovať ako to, čo sú – super rýchle cestovinové jedlo na rýchlu večeru. Zatiaľ, čo sa uvaria cestoviny si pripravíte omáčku, už len zmiešať a možno servírovať.