Fazuľový prívarok

Fazuľový prívarok

Klasicky sa pripravuje fazuľový prívarok zo sušenej fazule. Ak však máte málo času, tak môžete takisto použiť fazuľu z konzervy. Potom vám stačí na prípravu 15-20 minút, naozajstná rýchlovka.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej fazule (alebo konzerva kidney fazuliek)
  • 3-4ks zemiakov
  • 1 bobkový list,
  • 1 čl drvenej rasce
  • 3 zrniečkami čierneho korenia
  • 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
  • Ca. 1l vody/vývaru
  • 100ml sladkej smotany na varenie
  • 200ml mlieka (rastlinného mlieko)
  • 1,5 PL múky
  • 1 PL zem. škrobu
  • 0,5-1PL octu
  • 1čl cukru
  • Štipka čili

Postup:

  • Ak spravovávate sušenú fazuľu, tak túto zalejeme 3 šálkami vody a necháme na noc stáť.
  • Potom fazuľu z vody zlejeme a pridáme lister vody ako aj bobkový list, drvenú rascu, 3 zrniečka čierneho korenia a ošúpané cesnakové strúčiky (v celku). Varíme 45 minút v tlakovom hrnci do mäkka alebo raz tak dlho v normálnom hrnci.
  • Ak spracovávate fazuľu z konzervy, stačí túto zliať a premyť a rovno so zemiakmi variť.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Potom pridáme do hrnca k fazuli.
  • Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom zemiakov. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 15min.
  • Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany na varenie, mlieko, múku, zemiakový škrob a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
  • Zmes vlejeme cez sitko ku zemiakom a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
  • Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
  • Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom. A komu je málo sýte aj s chlebíkom :).

Tento recept patrí do kategórie- Polievky, Prívarky

  • Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Ahojte, minulý rok cez jeseň som akosi dostala chuť vyskúšať kváskovanie, veď pocitovo všetci naokolo vyrábali chutné domáce chlebíky z kvásku a vyzeralo to tak jednoduché. Veľmi ma rýchlo prešlo počiatočné nadšenie keď som asi až na 3. pokus vyrobila kvások, čo vyzeral ako kvások (a nie ako rozmočená múka) […]


  • Lahodný hrčekový tvarohový strúhaný koláč na plech

    Lahodný hrčekový tvarohový strúhaný koláč na plech

    Tento lahodný hrnčekový tvarohový strúhaný koláč je nielen ľahko pripravený ale kombinácia chutného maslového kakaového cesta a cheesecake podobnej plnky vás určite uchvátia. Je to okrem toho hrnčekový recept, na váženie si postačíte s hrnčekom z objemom 250ml. Prečo sa oplatí vykúšať tento recept Vyrobiť túto lahodnú pochúťku je radosť […]


  • Skvelá príloha pečený karfiól

    Skvelá príloha pečený karfiól

    Vyskúšali ste už niekedy pečený karfiol? Karfiól možno okrem klasickej prípravy varením, upraviť tepelne aj pečením alebo grilovaním. Takto pripravený karfiól dostane úplne inú chuť aj arómu a zostáva mu mierne chrumkavá konzistencia. Skvelá príloha či už ku kuracím prsiam pripravených na prírodno alebo aj k cestovinám. Pri tomto spôsobe […]


  • Lahodá nátierka z nivy

    Lahodá nátierka z nivy

    Syr Niva je ako stvorená na výrobu omáčok alebo do tejto skvelej nátierky z nivy. Treba byť pri jej pužívaní trochu opatrní pri solení nakoľko samotný syr Niva je už slaný, ale práve to mu dodáva jeho typickú chuť. Táto nátierka chutí skvelo najmä s čerstvým (domácim) chlebom. Časté otázky […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*