Klasicky sa pripravuje fazuľový prívarok zo sušenej fazule. Ak však máte málo času, tak môžete takisto použiť fazuľu z konzervy. Potom vám stačí na prípravu 15-20 minút, naozajstná rýchlovka.
Suroviny:
- 1 šálka sušenej fazule (alebo konzerva kidney fazuliek)
- 3-4ks zemiakov
- 1 bobkový list,
- 1 čl drvenej rasce
- 3 zrniečkami čierneho korenia
- 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
- Ca. 1l vody/vývaru
- 100ml sladkej smotany na varenie
- 200ml mlieka (rastlinného mlieko)
- 1,5 PL múky
- 1 PL zem. škrobu
- 0,5-1PL octu
- 1čl cukru
- Štipka čili
Postup:
- Ak spravovávate sušenú fazuľu, tak túto zalejeme 3 šálkami vody a necháme na noc stáť.
- Potom fazuľu z vody zlejeme a pridáme lister vody ako aj bobkový list, drvenú rascu, 3 zrniečka čierneho korenia a ošúpané cesnakové strúčiky (v celku). Varíme 45 minút v tlakovom hrnci do mäkka alebo raz tak dlho v normálnom hrnci.
- Ak spracovávate fazuľu z konzervy, stačí túto zliať a premyť a rovno so zemiakmi variť.
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
- Potom pridáme do hrnca k fazuli.
- Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom zemiakov. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 15min.
- Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany na varenie, mlieko, múku, zemiakový škrob a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
- Zmes vlejeme cez sitko ku zemiakom a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
- Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
- Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom. A komu je málo sýte aj s chlebíkom :).

Tento recept patrí do kategórie- Polievky, Prívarky
-
Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí
Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]
-
Pomarančové lievance
Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]
-
Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve
Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:
-
Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom
Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup: