Fazuľový prívarok

Fazuľový prívarok

Klasicky sa pripravuje fazuľový prívarok zo sušenej fazule. Ak však máte málo času, tak môžete takisto použiť fazuľu z konzervy. Potom vám stačí na prípravu 15-20 minút, naozajstná rýchlovka.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej fazule (alebo konzerva kidney fazuliek)
  • 3-4ks zemiakov
  • 1 bobkový list,
  • 1 čl drvenej rasce
  • 3 zrniečkami čierneho korenia
  • 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
  • Ca. 1l vody/vývaru
  • 100ml sladkej smotany na varenie
  • 200ml mlieka (rastlinného mlieko)
  • 1,5 PL múky
  • 1 PL zem. škrobu
  • 0,5-1PL octu
  • 1čl cukru
  • Štipka čili

Postup:

  • Ak spravovávate sušenú fazuľu, tak túto zalejeme 3 šálkami vody a necháme na noc stáť.
  • Potom fazuľu z vody zlejeme a pridáme lister vody ako aj bobkový list, drvenú rascu, 3 zrniečka čierneho korenia a ošúpané cesnakové strúčiky (v celku). Varíme 45 minút v tlakovom hrnci do mäkka alebo raz tak dlho v normálnom hrnci.
  • Ak spracovávate fazuľu z konzervy, stačí túto zliať a premyť a rovno so zemiakmi variť.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Potom pridáme do hrnca k fazuli.
  • Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom zemiakov. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 15min.
  • Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany na varenie, mlieko, múku, zemiakový škrob a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
  • Zmes vlejeme cez sitko ku zemiakom a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
  • Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
  • Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom. A komu je málo sýte aj s chlebíkom :).

Tento recept patrí do kategórie- Polievky, Prívarky

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *