Fazuľový prívarok

Fazuľový prívarok

Klasicky sa pripravuje fazuľový prívarok zo sušenej fazule. Ak však máte málo času, tak môžete takisto použiť fazuľu z konzervy. Potom vám stačí na prípravu 15-20 minút, naozajstná rýchlovka.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej fazule (alebo konzerva kidney fazuliek)
  • 3-4ks zemiakov
  • 1 bobkový list,
  • 1 čl drvenej rasce
  • 3 zrniečkami čierneho korenia
  • 2 ošúpaných cesnakových strúčikov (v celku).
  • Ca. 1l vody/vývaru
  • 100ml sladkej smotany na varenie
  • 200ml mlieka (rastlinného mlieko)
  • 1,5 PL múky
  • 1 PL zem. škrobu
  • 0,5-1PL octu
  • 1čl cukru
  • Štipka čili

Postup:

  • Ak spravovávate sušenú fazuľu, tak túto zalejeme 3 šálkami vody a necháme na noc stáť.
  • Potom fazuľu z vody zlejeme a pridáme lister vody ako aj bobkový list, drvenú rascu, 3 zrniečka čierneho korenia a ošúpané cesnakové strúčiky (v celku). Varíme 45 minút v tlakovom hrnci do mäkka alebo raz tak dlho v normálnom hrnci.
  • Ak spracovávate fazuľu z konzervy, stačí túto zliať a premyť a rovno so zemiakmi variť.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na rovnako veľké kocky a umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Potom pridáme do hrnca k fazuli.
  • Všetko zalejeme vodou tak, aby bola ca. 2 cm nad okrajom zemiakov. Následne osolíme a necháme zakryté na miernom ohni variť 15min.
  • Na zahustenie zmiešame v miske 100ml sladkej smotany na varenie, mlieko, múku, zemiakový škrob a všetko spolu premiešame až zaniknú hrudky.
  • Zmes vlejeme cez sitko ku zemiakom a premiešame. Necháme za miešania krátko zovrieť potom oheň vypneme.
  • Na záver dochutíme 0,5-1 polievkovej lyžice octu (podľa toho, kdo ma ako rád kyslé) a cukrom. Ja pridávam tiež kôpor.
  • Servírujeme s vajíčkom na tvrdo alebo volským okom, údeným mäsom či párkom. A komu je málo sýte aj s chlebíkom :).

Tento recept patrí do kategórie- Polievky, Prívarky

  • Rýchly hroznový koláč, hrnčekový recept

    Rýchly hroznový koláč, hrnčekový recept

    Nenáročný koláč, ktorý si pripravíte za pár minút a to bez váženia. Vďaka krupici má chrumkavú kôrku na povrchu, napriek tomu mu to neodoberá y jeho vláčnej a šťavnatej chuti. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky mlieka (alebo rastlinného mlieka) 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. múky 1/2 […]


  • Bazový sirup

    Bazový sirup

    Už ste niekedy spracovávali nie kvety ale plody bazy? Tieto sú takisto jedlé, ale pozor, až po ich tepelnej úprave. Plody musia prejsť varením nad 70C, inak môžu obsahovať jedovaté látky, takže nikdy by sa nemali jesť surové. Takisto sa spracovávajú len úplne čierne plody, nezrelé treba vybrať a vyhodiť. […]


  • Mramorový koláč/ mramorová bábovka

    Mramorový koláč/ mramorová bábovka

    Mramorový koláč je obdoba klasickej bábovky, v ktorej sa časť múky nahrádza kakaom. V nemecku sa pripravuje veľmi často a moje deti ho maju radi ako koláč na cesty, najmä keď sa vyberieme do prírody a robíme menší piknik. Je proste krásne nadýchaný a šťavnatý. Možno ho pripraviť či už […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.