HomePečieme Nepečené sladkosti Chia puding – základný recept

Chia puding – základný recept

chia semiačka puding základný recept vegan
Comments : 1 Posted in : Nepečené sladkosti, Vegánske recepty, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Chia puding je výborný snack, ktorý si viete s ľahkosťou pripraviť pohodlne doma. Chia semiačka dokážu vstrebať veľké množstvo tekutiny a tak nabopnať. Tým zahustia tekutinu a vytvoria tým pudingovú konzistenciu.

Ako spracovať chia?

Ja osobne rada pripravujem puding z rastlinných mliek, najmä ovsené mlieko a mandľové mi mimoriadne chutí, alternatívne však môžete použiť aj kravské mlieko alebo aj ovocnú šťavu. Postup ostane vždy rovnaký. Odporúča sa tiež neprekročiť dennú dávku, ktorá zodpovedá 2 polievkovým lyžiciam na dospelú osobu.

Pripraviť si chia puding je mimoriadne jednoduché. Najjednodukšie je si pripraviť základ večer, nechať ho cez noc nabbopnať a ráno ďalej spracovať. Kdo však nechce čakať tak dlho môže ich konzumovať aj po 15 minútach čakania, puding len bude viac tekutý. Dôležité pri príprave je dodržať pravidelne miešanie aby sa semiačka navzájom nezlepili.

Prečo sa oplatí pravidelne konzumovať tieto semiačka?

Chia sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínov B, antioxidantov a pozitívne vplývajú na hormonálnu rovnováhu. Ak teda trpíte poruchou štítnej žľazy je to jedna z mála prírodných potravín, ktorá vám pomôže zlepšiť rovnováhu. Určite by teda nemala doma chýbať.

Suroviny (na 1 pohár/na 1 osobu)

  • 2 PL chia semiačok
  • 100 ml tekutiny – rastlinného mlieka (napríklad ovsené)
  • kdo chce dostaliť tak použije 1PL agáve sirupu (alebo iného sladidla)
  • drobné ovocie podľa chuti- napríklad maliny, čučoriedky

Postup:

  • Do misky nasypeme semiačka a tie zalejem mliekom.
  • Premiešame lyžičkou a necháme 2 minúty stáť.
  • Potom opäť premiešame aby sa semiačka od seba odlepili a opäť necháme 2 minúty stať.
  • Do tretice postup zopakujeme. Potom už len necháme semiačka nabopnať.
  • Optimálne ich necháme prikryté stáť cez noc pri izbovej teplote. Alternatívne ich necháme aspoň 15-30 minút oddychovať aby sa nabopnali.
  • Servírovať puding môžeme s drobným ovocím, orieškami, škoricou (patrí k mojím favoritom) či s jogurtom.

Inšpirujte aj sa aj ďaľšiou zdravou alternatívou na raňajky- Ovsenou kašou.

Tento recept patrí do kategórie – Vegan

1 COMMENT

One thought on : 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial