nepravy karamel z datli bez cukru vegan

Nepravý karamel bez cukru

Hľadáte recept na rýchly karamel či už ako plnku do palaciniek, múčnikov alebo do koláčov?

Tento karamel je vyrobený zo sušených ďatlí, ktoré majú nádhernú karamelovú chuť, arómu a dokonca aj farbu. Pripravené do krému je rozdiel s “pravým” karamelom naozaj veľmi malý.

Túto zdravú variantu bez cukru a dokonca aj bez varenia odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 10-12 ks šťavnatých ďatlí
  • Horúca voda (ca.50ml)
  • (Prípradne ďatlový alebo agave sirup)

Postup:

  • Vodu zohrejeme.
  • Ďatle (bez jadierok) vložíme do misky, zalejeme horúcou vodou a necháme 2-3 hodiny oddychovať.
  • Potom vodu zlejeme (ďatle ale nezmýkame, mali by ostať vlhké).
  • Ďatle vložíme do vysokej misky a pomocou ponorného mixéra ich rozmixujeme na hladkú kašu.
  • Kdo chce, môže vzniknutú zmes dochutiť ešte ďatlovým alebo agave sirupom.
  • Dochutenie môžeme ale aj úplne vynechať, nakoľko vzniknutá zmes je pekne sladká.

Pozri napríklad recept na tento chutný francúzsky jablkový koláč, v ktorom sa tento chutný karamel spracováva – https://recepis.sk/2022/02/27/galette-recept-bez-vajec-vegan/

3 komentáre

  1. Pingback: Jablková galette, recept bez vajec (vegan) - recepis.sk

  2. Pingback: Apple galette with caramel, vegan recipe - recepis

  3. Pingback: Recept na jablkové lievance (bez vajec) - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.