recept jablkový francúzsky koláč galette vegan bez vajec

Francúzsky jablkový koláč galette – recept bez vajec

Tento francúzsky jablkový koláč je veľmi jednoduchý na prípravu. Na rozdiel od quiche či tarte, ktoré sa vyznačujú priam dokonalým krajom cesta, sú kraje pri galete len preložené cez ovocie bez snahy o perfekcionizmus. To mu dodáva jeho tradičnú nepravidelnú formu. Veľmi nenáročný koláč na prípravu.

Suroviny na cesto:

  • 250g múky
  • 100g margarínu izbovej teploty
  • 1 PL zomletých ľanových semiačok
  • 2 PL vody
  • 3 PL práškového cukru
  • Štipka soli

Na karamelovú plnku:

  • 10-12 ks šťavnatých ďatlí
  • Horúca voda
  • (Prípradne agave sirup)

okrem toho:

  • 2 jablká
  • 1 vanilkový cukor
  • šťava z 1/2 citróna
  • Bazová alebo marhuľová marmeláda na pomazanie

Postup:

  • Z ďatlí si vyrobíme nepravý karamel. Podrobný postup nájdete tu- https://recepis.sk/2022/02/27/nepravy-karamel-bez-cukru/
  • Následne si z ľanových semiačok a vody vyrobíme náhradu vajíčka. Podrobný postup k tomu nájdete tu- https://recepis.sk/2022/02/20/recept–vajec
  • V miske zmiešame múku, maslo, soľ, práškovy cukor a nabopnané semiačka a vypracujeme hladké cesto.
  • Pracovnú dosku si pomúčime, cesto rozvaľkáme na kruh. Kruh cesta prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Jablká ošúpeme, vnútro vykrojíme a pokrájame na tenké pláty.
  • Pláty jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme vanilkovým cukrom. Premiešame.
  • Na cesto nanesieme karamel tak, aby kraje ca. 2-3 cm ostali bez plnky.
  • Na karamel umiestníme jablkové pláty . Potom kraje cesta preložíme a zakryjeme tak časť jabĺk.
  • Necháme piecť pri 180C ca. 35 minút.
  • Po 30 minútach galette krátko vyberieme z trúby. Potom cesto aj jablká potrieme marmeládou a vrátime na 5-10 minút do trúby, aby sa vyrobila krásne lesklá glazúra.
  • Po upečení vyberieme z trúby. Galete necháme vychladnúť a potom poprášime práškovým cukrom.

One Comment

  1. Pingback: Nepravý karamel bez cukru - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.