Moravské koláče s tvarohom a brusnicami

Kysnuté cesto má veľmi rozmanité využitie. Jedným z mojích obľúbených je jeho príprava na sladko, v tomto prípade ako moravské koláče s tvarohovou plnkou s citrónovou arómou a brusnicovým džemom. Výsledkom sú výdatné a krásne aromatické koláče.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 250ml mlieka
  • 1 žĺtko na potretie

Okrem toho:

  • 250g jemného tvarohu
  • 5PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Citrónová kôra
  • Brusnicová marmeláda

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
  • Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a čerstvo postrúhanou kôrou citróna.
  • Jednotlivé kusy cesta potom dáme na plech vyložený papierom na pečenie (dodržíme pri tom dostatočný odstup lebo koláče ešte počas pečenia podrastú).
  • Do každého kusu cesta potom vyrobíme malú priehlbinu. Na to som použila malú misku, ktorú som zatlačila do cesta.
  • Potom do každej pruehlbiny dáme za 1 polievkovú lyžicu plnky a na to dáme do stredu za 1 cajovú lyžicu marmelády.
  • Kraje cesta pomažeme ešte žĺtkom a takto pripravené pečieme pri 200°C ca.25-30 minút do zlatista.
  • Na záver ozdobíme každý koláč čerstvou brusnicou

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*