HomePečieme Slané syrové jednohubky z jogurtového cesta

Slané syrové jednohubky z jogurtového cesta

Posted in : Pečieme, Slané on by : lydia.argilli Značky:, ,

Tieto jednohubky pripravujem už roky, avšak so syrom feta. Syr feta možno zameniť za malé trojuholníčky taveného syru, či syrom niva a výsledok je fantastický. Chrumkavé malé kúsky plné chuti a hotové už za pár minút. Ideálna pochúťka pre nečakanú návštevu.

Potrebujete:

  • 250g masla izbovej teploty
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 čl soli
  • 1čl sušeného čili
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 1 espresso šálka bieleho jogurtu
  • 1 vajíčko+ 1 žĺtok na potretie
  • 100g syra feta, alebo syr niva alebo 4 trojuholníčky taveného syra
  • Sézam alebo celé kúsky kmínu na ozdobu
  • Ca. 300g hladkej múky

Postup:

  1. Maslo zmiešame mixérom so soľou, čili, práškom do pečiva, citrónovou šťavou, jogurtom a syrom. Postupne pridávame múku až vznikne mierne lepivé cesto. To zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  2. Potom premiesime na pomúčenej ploche, podľa potreby prípadne pridáme ešte múku až pokiaľ vznikne nelepivé cesto. To vygúlame na 0,5cm.
  3. Formičkami vykrojíme tvary a poukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie. Povrch potrieme žĺtkom a posypeme sézamom/rascou/ či tvrdým syrom.
  4. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180°C ca. 15 minút do zlatista.

Alternatívne nahradiť syrečky 200g syra feta alebo syrom gorzonzola, parmezánom či gouda a ten rozdrobiť do cesta. V tomto prípade treba ale pridať viac múky, presné množstvo však ťažko povedať lebo pridávam vždy postupne až vznikne hladké nelepivé cesto.

Môj tip, keď nemám čas na chladenie cesta v chladničke tak ho vložím na 5-10 min. do mrazničky, výsledok je rovnaký – dá sa s ním hneď ďalej pracovať aj bez dlhého čakania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Enjoy this blog? Then follow also on these chanells.