Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma. Špeciálnu nótu mu dodáva korenná zmes – ras el hanout. Túto možno dostať v obchodoch a orientálnym tovarom. Alternatívne ho možno nahradiť kari korením, aj to má výraznu arómu a farbu ktorá dodá tej polievke špeciálny akcent.
Potrebujete:
- 1 šálka sušeného žltého hrachu
- 2 šálky vody
- 1 kuchynskú cibuľu
- 2 mrkvy
- kus celeru
- 1 paprika kápia
- 2 zemiaky
- 2 l vody/ vývaru
- 1 PL korennej zmesy – Ras el hanout (alternatívne kari korenie)
- 1/2 PL sušeného čili
- petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Za šálku žltého hrachu dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vody a necháme takto cez noc stáť.
- Na ďalší deň hrach viackrát opláchneme až z neho bude vytekať číra (nie mútna) voda.
- Kuchynskú cibuľu pokrájame na drobno a dáme v hrnci na trochu oleja opekať do sklovita.
- Medzitým si pokrájame mrkvu, celer, kápiu a zemiaky na drobno.
- Zeleninu pridáme k cibuli ako aj umytý hrach. Všetko zalejeme 2 l vody alebo vývaru, osolíme, okoreníme čiernym korením a necháme variť pol hodinu na miernom ohni.
- Potom odoberieme za 3 naberačky polievky a tieto rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Prilejeme späť k polievke, to ju krásne zahustí.
- Na záver dochutíme koreninou – Ras el hanout, sušeného čili a na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou, prípadne pažítkou.