Aromatická polievka zo žltého hrachu

Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma. Špeciálnu nótu mu dodáva korenná zmes – ras el hanout. Túto možno dostať v obchodoch a orientálnym tovarom. Alternatívne ho možno nahradiť kari korením, aj to má výraznu arómu a farbu ktorá dodá tej polievke špeciálny akcent.

Potrebujete:

  • 1 šálka sušeného žltého hrachu
  • 2 šálky vody
  • 1 kuchynskú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • kus celeru
  • 1 paprika kápia
  • 2 zemiaky
  • 2 l vody/ vývaru
  • 1 PL korennej zmesy – Ras el hanout (alternatívne kari korenie)
  • 1/2 PL sušeného čili
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Za šálku žltého hrachu dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vody a necháme takto cez noc stáť.
  • Na ďalší deň hrach viackrát opláchneme až z neho bude vytekať číra (nie mútna) voda.
  • Kuchynskú cibuľu pokrájame na drobno a dáme v hrnci na trochu oleja opekať do sklovita.
  • Medzitým si pokrájame mrkvu, celer, kápiu a zemiaky na drobno.
  • Zeleninu pridáme k cibuli ako aj umytý hrach. Všetko zalejeme 2 l vody alebo vývaru, osolíme, okoreníme čiernym korením a necháme variť pol hodinu na miernom ohni.
  • Potom odoberieme za 3 naberačky polievky a tieto rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Prilejeme späť k polievke, to ju krásne zahustí.
  • Na záver dochutíme koreninou – Ras el hanout, sušeného čili a na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou, prípadne pažítkou.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.