Naložená cukina v zeleninovej omáčke

Takto pripravenú cukinu som po prvýkrát jedla u mojej známej a nevedela som sa jej dojesť. Cukina v plnohodnotnej zeleninovej omáčke je chuťovo intenzívna a podľa toho, ako jemne pripravíte omáčku možno ju použiť ako nátierkuna pečivo, prílohu k pečenému mäsu alebo keď necháte väčšie kúsky tak tiež ako hlavný zeleninový pokrm. Okrem toho je mimoriadne trvácna a uložená v sterilizovaných pohároch aj niekoľko mesiacov vždy podľa potreby k dispozícii. Pôvod má tento spôsob prípravy v Rusku a veľmi odporúčam všetkým milovníkom cukety tento recept vyskúšať.

Potrebujete:

  • 2 veľké cukiny (ca.1kg)
  • 10ks zrelých veľkých rajčín
  • 2ks červenej papriky kápie
  • 2ks kuchynskej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3ks mrkvy
  • 1 veľké jablko
  • 1/2čl kyseliny citrónovej
  • 50ml rajčinovej šťavy
  • 2Pl rajčinového pyré
  • 1PL čerstvého korenia (napr. kôpru)
  • 2PL kr. cukru (najlepšie hnedého trstinového)
  • soľ, čierne korenie, čili

Postup:

  • Cukinu pokrájame na stredne veľké kocky (ca. 1*1cm) a dáme do misky. Posypeme 2PL soli a premiešame. Necháme pol hodinu oddychovať. Potom obmyjeme vodou prebytočnú soľ a dobre osušíme.
  • V kuchynskom robote rozsekáme rajčiny a ošúpané jablko na jemnú kašu. Rajčiny netreba šúpať, možno ho použiť v celku.
  • Takto pripravenú zmes nalejeme do hrnca a prikryté necháme 20 minút pomaly variť.
  • Medzitým si ošúpeme cibuľu a cesnak, pokrájame ju robotom (alebo nožom) na jemno, dáme do druhej panvice spolu s 1PL oleja a necháme pomaly opekať. Pridáme 1PL cukru.
  • Mrkvu postrúhame buď na hrubo alebo ju takisto robotom posekáme na drobno, pridáme k cibuli a ďalších 5 minút spolu opekáme.
  • Potom pokrájame kápiu na malinké kúsky a pridáme k mrkve, opekáme ďalších 5 minút. Takto pripravenú zeleninu pridáme k rozvarenej rajčinovej zmesi. Takisto pridáme 1PL cukru a 1PL soli ako aj čierne korenie a čili. Necháme ďalej prikryté dusiť.
  • Do tej istej panvici dáme opäť za 1PL oleja a potom pomaly opekáme cukinu zo všetkých strán 10-15 minút do zlatista.
  • Časť rajčinovej zmesi (ca. 1l) odoberieme a rozsekáme ponorným mixérom na jemno. Vrátime k rajčinovej zmesi. Pridáme rajčinovú šťavu a pyré.
  • Potom pridáme tiež cukinu do rajčinovej zmesi spolu s troškou kyseliny citrónovej. Varíme už len 10-15 minút pokiaľ cukina ostane pekne mäkká.
  • Na záver podľa potreby ešte dochutíme, napríklad bylinkami (kôpor).
  • Zaváraninové poháre sterilizujeme. Zmes nalejeme ešte vrelú do pohárov a uzavrieme deklom. Dobre zatiahneme a pohár postavíme dole hlavou. Zakryjeme ho kuchynskou utierkou a takto necháme niekoľko hodín pomaly vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*