Francúzske kurča na cesnaku

Nedelnému pečenému kurčaťu sa nič nevyrovná. Ale niekedy treba dať aj tradičnému pokrmu malú obmenu. Keď som minule videla recept na francúzske cesnakové kurča, hneď som vedela, že je to varianta, ktorú musím vyskúšať a veru som nebola sklamaná ..krásne aromatický pokrm.

Potrebujete:

  • 1 kurča v celku
  • 2 cesnakové hlávky (ca. 20 strúčikov)
  • 8ks stonkového celeru
  • 1Pl oleja
  • 2Pl masla
  • 150ml vývaru (napr. kurací alebo hovädzí)
  • Soľ, čierne korenie
  • 5-6 stoniek čerstvého tymiánu (prípadne rozmarínu)
  • 1/2 citrónu

Postup:

  • Kurča dôkladne umyjeme a pomocou kuchynských utierok osušíme.
  • Vnútro kurčaťa ako aj jeho vonkajšiu kožu posypeme soľou a čiernym korením a mierne vmasírujeme.
  • Zeler si pokrájame na menšie prúžky.
  • Vo veľkej panvici nahrejeme olej s maslom a potom kurča z každej strany necháme 3-4 minúty opekať až koža dostane zlatiatú farbu. Kurča pomaly otočíme. Keď je už zo všetkých strán zlatisté, tak ho preložíme do pekáča. Do trupu určaťa vložíme citrón.
  • V tom istom oleji potom krátko popražíme celer a takisto ho pridáme do pekáča.
  • Zvyšný olej/maslo z panvice nevyhadzujeme, ale ho zlejeme do misky. Budeme ho potrebovať na záver pečenia.
  • Okrem kurčaťa pridáme do pekáča cesnak, ktorý sme očistili ale neošúpali! a rozobrali na strúčiky. A takisto tymián/rozmarín.
  • Všetko podlejeme vývarom, potom uzavrieme pekáč a pri 200°C necháme kurča piecť hodinu.
  • Následne pekáč odokryjeme a vrch kurčaťa poleje zvyšným olejom/maslom z panvice.
  • Takto pripravené ho necháme ešte 15-29 minút zapekať do chrumkava.
  • Cesnak chutí po upečení výborne roztlačený na bagete.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*