Jahodový krémeš s tvarohovou plnkou

Práve si vychutnávam sezónu jahôd. Každý deň si chodia deti natrhať čerstvo dozreté jahody do záhrady. Okrem klasických jahôd sa u nás v záhrade nájdu aj tie krásne sladučké lesné jahôdky. Tie si vyžadujú prizbere viac trpezlivosti ale ich chuť a aróma stoja za to. Preto aj dnešný nedeľný zákusok bol inšpirovaný týchto chutným sladučkým ovocím. V spojení s chrumkavým lístkovým cestom to bola veľká dobrota.

Na jahodovú zmes potrebujete:

  • 500g jahôd
  • 500ml vody
  • 4PL kr. cukru
  • 2 balenia tortového želé (ak sa dá kúpiť tak červeného)

Na tvarohovú plnku potrebujete:

  • 300ml mlieka
  • 1 balenie pudingu s jahodovou arómou
  • 300g jemného tvarohu
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500m tekutiny)
  • 250g jemného krémoviteho syru (mascarpone)

Potrebujete:

  • 2 pláty lístkového cesta
  • 300ml studeného mlieka
  • 2 balenia práškovej šľahačky
  • 1 stužovač šľahačky
  • Jahodová marmelády
  • jahody a lístky mäty na ozdobu

Postup:

  • Začneme prípravou lístkového cesta. Prvý plát si vyrolujeme na plech, na viacerých miestach ho poprepichujeme vidličkou a necháme piecť pri 180C ca. 15 minút do zlatista.
  • Druhý plát si takisto vyrolujeme, pizza nožom pokrájame na 20 štvorcov a takisto ich poprepichujeme vidličkou a upečieme do zlatista. Keď vychladnú, tak posypeme pláty práškovým cukrom.
  • Okolo spodného plátu si umiestnime cukrárenskú obruč. Cesto potrieme výdante jahodovou marmeládou.
  • Najskôr si pripravíme tvarohovú zmes. Na to najskôr z mlieka odoberieme trochu a zvyšok necháme zovrieť. V odobratom mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, tak pridáme pudingovú zmes a uvaríme tuhý puding. Ten necháme vychladnúť.
  • Želatínu polejeme 2-3PL vody a v hrnci ju mierne nahrejeme (nesmie zovrieť, stačí keď je hrniec trochu teplý a želatína sa hneď roztopí). K rozpustenej želatíne pridáme tvaroh a dobre zmes rozmiešame.
  • Tvaroh mixérom zmiešame s pudingom a jemným krémovitym syrom. Zmes nanesieme na cesto a necháme zákusok oddychovať v chlade aby želatína stuhla.
  • Jahody očistíme, dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou a necháme 5-10 minút variť. Potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a vrátime opäť na šporák. Pridáme tortové želé (pozor zmes môže byť teplá ale nesmie byť horúca inak by sa vytvorili so želé hrudky) a potom ho dobre premiešame a necháme zovrieť.
  • Keď želé vychladne, nalejeme ho na tvarohovú plnku a necháme vychladnúť a stuhnúť.
  • Na záver si v mlieku vyšľaháme práškové šľahačky aj so stužovačom do tuhej šľahačky. Tu pomocou cukrárenskej špičky nanesieme na stuhnutú tvarohovú vrstvu. Cesto rozrežeme na 20 ks a na vrch každej kocky dáme čapicu z druhého listkového cesta.
  • Na záver ozdobíme kúskom mäty a polovičkou jahody.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*