Maková torta – poppy seed cake

Recept na tento výborný makový korpus som našla v jednej starej knihe o tradičných južanských jedlách v Amerika. Cesto chutí krásne intenzívne po maku a v kombinácii so sviežou želatńou je to výborný nedeľný zákusok.

Na korpus potrebujete:

  • 125g masla izbovej teploty
  • 180g kr. cukru
  • 3 vajíčka
  • štipka soli
  • 200ml bieleho jogurtu
  • 1 espresso šálka celého maku (ca.50g) alebo velká šálka pomletého
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 160g hl. múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Okrem toho:

  • 250g jahôd (alebo iného drobného ovocia)
  • Jahodová marmeláda
  • 450ml vody
  • 3PL kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 balenia tortového želé (červené)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista.
  • Pridáme maslo a dobre ho premiešame s vajíčkami. Takisto pridáme jogurt.
  • Následne postupne primiešavame suché položky – čerstvo pomletý mak, múku a vanilkový puding.
  • Cesto nalejeme do veľkej vymestenej tortovej formy (priemer 26cm) a prikryjeme alu fóliou.
  • Necháme piecť v predhriatej rúre pri 180C najskôr 30 minút a potom odokryté cesto pri 160C ešte ca 15 minút až dostane peknú hnedastú farbu.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom okolo neho umiestníme cukrárenskú obruč. Povrch cesta potrieme výdatne marmeládou.
  • Jahody si očistíme. Polovičku pokrájame na plátky (odložíme stranou), zvyšok pokrájame na menšie kusy a dáme ich do hrnca s vodou a cukrom. Privedieme do varu a varíme 15 minút.
  • Potom jahodovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme ju vychladnúť. Primiešame tortové želé a za stáleho miešania privedieme do varu.
  • Necháme mierne vychladnúť a nalejeme na korpus. Na vrch ešte horúcej želatíny umiestníme na plátky pokrájané jahody a necháme aspoň hodinu stáť v chlade.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*