Vianočné mascarpone rezy

Farby červená a biela pre mňa symbolizujú vianoce a takisto aj aromatické koreniny ako aníz, klinčeky, kardamon či škorica. Tento zákusok kombinuje tieto aromatické koreniny s krémovitou chuťou mascarpone krému a kávy a tak vytvára chutnú zimnú kombináciu, ktorá ešte k tomu aj krásne vyzerá na vianočnom stole.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 100ml vychladnutej kávy/espressa
  • 100ml oleja
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 2PL perníkového korenia + 1PL mletej škorice
  • 40g kakaa
  • 160g hl. múky

Okrem toho:

  • 100ml kávy
  • 300g mascarpone (mala som xxl balenie, kdo nezoženie použije klasické s 250g)
  • 2 šľahačky v prášku
  • 250ml studeného mlieka
  • 1 stužovať šľahačky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 granátové jablko

Postup:

  • Bielka oddeliť od žĺtkov a vyšľahať do tuhého snehu. Ten odložiť stranou.
  • Žĺtka vyšľahať s cukrom do penista. Pridať olej a ďalej spolu 2min. šľahať.
  • Následne pridať perníkové korenie, škoricu, kakao, múku, prášok do pečiva ako aj kávu a všetko spolu premiešať.
  • Na záver pomalými pohybmi primiešať bielkový sneh a cesto naliať do vymastenej obdlžníkovej formy na pečenie (moja forma má 22*33cm).
  • Cesto piecť v predhriatej rúre pri 160⁰C ca. 40min. Ešte horúce cesto poliať pomocou lyžice po celej ploche kávou  a potom nechať vychladnúť.
  • Ked vychladne, cesto rozrezať pozdĺžne na polovičku. Spodnú časť korpusu umiestniť na podložku a okolo dať cukrárenskú obruč.
  • Studené mlieko vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou a stužovačom ako aj vanilkovým cukrom do tuha. Pridať mascrapone a všetko spolu premiešať.
  • Na pripravenú spodnú časť korpusu naniesť 2/3 mascarpone zmesy. Na to položiť vrchnú časť a natrieť zvyšok mascarpone krému.
  • V chladničke nechať tuhnúť aspoň 4 hodiny. Potom rozkrájať ostrým nožom.
  • Na záver granátové jabĺčko rozrezať, vybrať s neho zrnká a tie nechať odkvapkať od šťavy. Zrnká potom rozmiestniť po povrchu zákusku.
  • Kdo chce môže ešte povrch posypať mletou škoricou alebo kakaom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*