zemiakove_cestoviny

Zemiakové cestoviny ‘Schupfnudel’

Schupfnudel sú typickým nemeckým pokrmom, ktorý sa servíruje v Nemecku či Rakúsku. Výrobou sa podobajú slovenským šúľancom, len cesto je trochu odlišné nakoľko sa doňho pridáva aj krupica. Okrem toho sa Schupfnudel po uvarení zvyknú na panvici opekať, čím dostanú zvonku chrumkastú kôrku a zvnútra si ponechajú zlatistú farbu.

Potrebujete:

  • 500g zemiakov uvarených do mäkka
  • 1 žĺtko
  • 100 hl. múky
  • 50g jemnej krupice
  • 1 čl soli

Postup:

  • Ošúpané zemiaky pokrájame na drobno a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich zemiakovým lisom pretlačíme na hladkú kašu. Alternatívne možno použiť zvyšky uvarených zemiakov či kaše.
  • Do veľkého hrnca dáme 3l vody, tú osolíme a necháme zovrieť.
  • Medzitým k roztlačeným zemiakom pridáme žĺtok, múku a krupicu ako aj soľ a cesto miesime rukami až vznikne nelepivé cesto.
  • To na pomúčenej parcovnej ploche vygúľame do šulca s priemerom ca. 2cm a ten nožom rozdelíme na 1cm hrubé plátky.
  • Každý plátok potom vyšúľame na pomúčenej pracovnej ploche do požadovaného tvaru.
  • Schupfnudel hádžeme do vriacej vody a necháme ich variť ca. 4min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.
  • Potom ich odložíme na plech/plochý tanier a necháme mierne vychladnúť.
  • V panvici zohrejeme za 2PL masla spolu s 1PL oleja a Schnupfnudel pomaly zo všetkých strán opekáme. Ja osobne ich nemiešam varechou ale len trasením panvice, tak sa ich tvar nepoškodí.
  • Takto pripravené Schupfnudel sa zvyknú servírvať na sladko (napríklad posypané makom alebo poliate kompótom), častejšie však v slanej podobe s mäsom, kyslou kapustou či dusenou zeleninou.

Tu nájdete príklad na chutný rýchli recept na Schupfnudel s hovädzím mletým mäsom – https://recepis.sk/2020/01/13/rychla-vecera-zemiakove-cestoviny-s-hovadzim-masom-a-zeleninou/

2 komentáre

  1. Pingback: Rychla večera- zemiakové cestoviny s hovädzím mäsom a zeleninou

  2. Pingback: Rychla večera- zemiakové cestoviny s hovädzím mäsom a zeleninou

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*