Kurací vývar u nás doma nikdy v nedeľu nesmel chýbať na sviatočnom stole. Mama ho vždy varila v tlakovom hrnci, ráno postavila na sporák a až do obeda sa pomaly varil a šíril celým bytom aromatickú vôňu, ktorú si dodnes spájam s nedeľným obedom.
Domáci vývar neslúžil však len ako predjedlo ale aj ako liek, najmä pri črevných ochoreniach, či pri ochoreniach s oslabenou imunitou (nachladnutie, chrípka). Keď dostali z domáce silného vývaru, hneď sa nám polepšilo.
Optimálne sú na vývar vhodné kusy kurčaťa, ktoré sú z tmavého mäsa (stehno, nohy, krk, chrbát) a najlepšie s kosťou nakoľko vyvarené kosti vylučujú želatíu, ktorá je takisto nášmu telu prospešná.
Postup:
- Ca. 1kg kuracie mäsa umyť a očistiť od prípadných nečistout (perie atď.), koža môže ostať, treba ju len umyť.
- Zeleninu očistiť a pokrájať na väčšie kusy. U nás doma sa dávala táto zelenina – mrkva (5-6ks), 1 menší celer, 1kaleráb, petržlen, 1-2 cibule, zemiaky (5-6ks), pór (1ks), cesnak (aspoň 1 strúčik) a moja babka vždy pridávala aj 1 papriku (ja rada pridávam 1 čili papriku môže byť aj sladká).
- Okrem zeleniny sa u nás pridávali aromatické vňate a listy podľa sezóny – list kelu/ kalerábu/ petržlenová vňať/ zelerová vňať a vňať ligurčeka. Vňať sa po varení vyberá a vyhadzuje.
- Mäso, zeleninu a vňať pridať do hrnca, zaliať vodou (podľa veľkosti tlakového hrnca ca. 1,5-2l), okoreniť soľou, celým čierným korením, 1-2 bobkovým listom ako aj drtenou rascou.
- Potom tlakový hrnciek uzavrieť, priviesť do varu (až začne pišťať) a potom oheň stlmiť na najnižšie a nechať tak 3-5hod. pomaly variť.
- Pred otvorením tlakového hrnca, oheň najskôr vypnúť, hrniec odstaviť z tepla a nechať min. 10-15min. chladnúť predtým než sa otvorí dekel. Inak hrozí riziko popálenia, prípadne sa môže polievka pod tlakom vyliať z hrnca.
- Pred servírovaním scediť polievku cez sítko, poprípadne dochutiť soľou a servírovať s cestovinovými niťovkami a zeleninou z polievky.
Môj tip – Cestoviny uvariť osobitne a nevložiť do polievky ale len do taniera. To predĺži trvácnosť polievky. Moja mama tiež rada pridávala do kuracieho vývaru buď 1 hovädziu kosť alebo kačacie mäso, bol z toho fantastický aromatický vývar.
