makovky pecivo recept

Špaldové makovky zo smotanového cesta

Krásne nadýchané vláčne cesto a k tomu tradičná chuť makoviek z môjho detstva.

Potrebujete:

  • 500g špaldová jemná múka
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 100ml sladkej smotany
  • 100g kr. cukru
  • 80g masla izbovej teploty
  • štipka soli
  • 100ml vlažnej vody
  • 1 vajíčko + žĺtko na potretie
  • mak na posypanie

Postup:

  • Droždie rozdrobiť do misky a posypať kr. cukrom. Dobre spolu rozmiešať a nechať 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať so sladkou smotanou, cukrom, maslom, vajíčkom a soľou. Pridať droždie a postupne prilievať vodu až vnikne vláčne cesto. To nechať miesiť aspoň 10min.
  • Cesto vložiť do zatvárateľnej misky na kysnutie a nechať 1 hod. kysnúť na teplom ceste. Potom premiesiť a vytvoriť valec. Ten rozdeliť na 24ks.
  • Kdo chce klasický tvar, tak už len dotvorí malé valčeky, a tie preloží na plech a tam ich strany zahne do polkruhu. Ja som robila tak, že som časť cesta vyrolovala, doňho urobila zárezy a potom ich cesto zamotala a zatlačila do rolky. Vďaka tomu vznikne na povrchu pekný vzor. (Pozri obrázok dole)
  • Jednotlivé makovky potom pomazať žĺtkom a posypať makom. Piecť pri 200C ca. 20min. do hneda.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*