Chutný desert ku kávičke pre všetkých čokoholikov. Základný recept na roládu možno použiť aj na prípravu „bielej rolády“, dôležité je aby množstvo cukru a múky bolo rovnaké (100g cukru, 100g múky).
Na roládu potrebujete:
- 3 vajíčka
- 40g kakaa
- 60g múky
- 100g kr. cukru
Na plnku potrebujete:
- 1 čokládový puding na miešanie za studena (Ole Puding)
- 100ml mlieka
- 50g masla izbovej teploty
- 250g jemného tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 50g pr. cukru
Postup:
- V tomto recepte odporúčam začať plnkou, aby sa už chladila zatiaľ čo sa neskôr piškótová roláda pečie. Na to do misky dať mlieko a puding a pomocou mixéra vyšlahať do tuha. Pridať vanilkový a práškový cukor ako aj tvaroh ako aj mäkké maslo a spolu dobre premiešať. Potom plnku nechať ½ hod. v chlade stáť.
- Medzitým vyšľahať vajíčka s cukrom do tuhej peny. Postupne pridávať múku a kakao. Miešať len koľko treba aby sa zbytočným šľahaním nestratili vzduchové bublinky, ktoré robia piškótu nadýchanou.
- Hotové cesto vyliať na plech vystletý papierom na pečenia a cesto rovnomerne rozotrieť. Pri 160⁰C piecť ca. 15min. do stuhnutia.
- Počas pečenia si pripraviť 1 kuchynskú utierku. Tú namáčať vo vode a vyžmýkať a rozprestrieť na pracovnú plochu.
- Upečenú roládu ešte horúcu položiť aj s papierom na pečenie na mokrú kuchynskú utierku a cesto aj s utierkou zarolovať (nevyvýjať zbytočný tlak aby sa cesto nezlomilo). Potom ju nechať takto zamotanú kompletne vychladnúť.
- Keď cesto vychladne kuchynskú utierku odmotať, papier na pečenie opatrne odstrániť a do vnútra rolády naplniť predpripravnú plnku. Roládu zamotať tak, aby bolo spojenie cesta na spodnej strane (na podložke). Časť plnky tiež nechať na potretie vonkajšej strany cesta.
- Vrch rolády ozdobiť mandlovými kúskami a potom ešte aspoň 1-2hod. pred narezaním nechať chladnúť.