Francúzske zemiaky

Tento pokrm sa v mojej rodine veľmi často nepripravoval aj keď patrí ku klasikám slovenskej kuchyne. Minule som však natrafila na recept naň v starej písanke mojej babky a dostala som chúťky. Výsledok je výborný, deti sa ho nevedeli dojesť.

Postup:

  • ½ kg zemiakov uvariť do mäkka v šupke, zliať z vody a keď vychladnú ošúpať.
  • 2 vajíčka uvariť vo vode 10min. do tvrda. Nechať vychladnúť a ošúpať.
  • Pomocou štvorcovej mriežky na krájanie pokrájať zemiaky a vajíčka na malé kocky a vložiť ich do vymastenej zapekacej formy.
  • Mäkkú alebo suchú salámu (prípadne klobásku) (ca. 150g) pokrájať na drobno, ako aj 1 malú cibuľku. Pridať k zemiakom, všetko osoliť, okoreniť čierným korením a dobre premiešať.
  • 2 balenia kyslej smotany zmiešať so soľou, sušeným cesnakom, 1čl byliniek a 1 vajíčkom, všetko dobre premiešať. Zmesou poliať zemiaky a všetko vareškou do hladka zahladiť.
  • Na vrch ešte dať 100g postrúhaného tvrdého syru a nechať pri 180⁰C zapekať do zlatista (ca. 25min).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*