Základný recept na prípravu guľatej ryže
- Ryžu opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju v sitku vysušiť.
- Na jednu šálku ryže budete potrebovať 2 šálky vody alebo zeleninového vývaru a 1čl soli.
- Hrniec nahrejte a na dno horúceho hrnca pridajte za 1 lyžice oleja a 1 lyžicu masla.
- Pridajte oschnutú ryžu a za stáleho miešania ju poprašte 2-3 minúty, až sa začne lepiť na dno hrnca.
- Prilejte vodu a soľ a nechajte vodu zovrieť.
- Znížte teplotu na minimum a prikryte hrniec pokrievkou. Raz premiešajte a potom už viac počas varenia nemiešajte.
- Ryžu varte približne 20 minút, kým sa voda nevstrebe. Potom ju nechajte na vypnutom ohni ďaľších 5 minút zakrytú odpočívať.