Základný recept na prípravu jemného Bulguru
- Podobne ako pri príprave couscous, netreba tento bulgur variť, ale stačí ho obariť vrelou vodou a prikrytý nechať napučať.
- Za šálku jemného bulguru nasypte do uzatvárateľnej nádoby, zalejte ho 2 šálkami vrelej vody a pridájte 1/2čl soli. Premiešajte a hneď zakryte.
- Potom nechajte oddychovať 10-15 minút, pokiaľ sa vstrebe všetka tekutina.
- Pred ďalším použitím, napríklad do šalátu, nechajte úplne vychladnúť.
Základný recept na prípravu stredne hrubého Bulguru
- Bulgur netreba pred varením umývať lebo na rozdiel od ryže neobsahuje škrob, ktorý by bolo treba vymyť.
- Na jednu šálku bulguru budete potrebovať 2 šálky vody alebo zeleninového vývaru a 1čl soli.
- Do hrnca dajte bulgur spolu s vodou a soľou a nechajte zovrieť.
- Znížte teplotu na minimum a prikryte hrniec pokrievkou.
- Bulgur varte 20 minút, kým sa voda nevstrebe. Potom ju nechajte na vypnutom ohni ďalších 5 minút zakrytý odpočívať.
Základný recept na prípravu hrubého Bulguru
- Tento sa pripravuje rovnako ako stredne hrubý bulgur, má ale dlhšiu dobu varenia.
- Hrubý bulgur zalejte vodou tak, aby siahala ca. 2cm nad jeho okraj, osolíte a necháte zovrieť.
- Potom na malom ohni dusíte ca. 50-60 minút. Ak by tekutina nestačila, jednoducho trochu tekutiny dolejete.
- Uvarený bulgur by mal držať formu ale byť vnútri mäkký.