Druhy bulguru

Bulgur je výborným zdrojom magnézia, železa či B-vitamínov a tak má priaznivý vplyv nielen na správnu funkciu mozgu, svaltsvo ale aj pre našú nervovú sústavu. Bulgur sa vyrába zo pšenice a je výbornou alternatívou napríklad k ryži. Bežne kúpený bulgur je už predvarený alebo sparený čo urýchli jeho prípravu. Dá sa zakúpiť v 3 rôznych hrubkách zomletia – od úplne jemne zomletého bulguru až po celozrnný.

Druhy bulguru

Jemný bulgur sa používa v Oriente najmä na zahusťovanie, napríklad do polievky, alebo do plniek (napríklad pri plnenej paprike), dá sa však použiť aj na prípravu šalátu. Známy je najmä vďaka tradičným bezmäsitým jednohubkám Cig köfte, s ktorými ste sa už možno stretli.

Stredne hrubý bulgur – tento asi najčastejšie kupovaný druh bulguru sa hodí výborne ako príloha. Môžete ho servírovať namiesto ryže či už k mäsitým alebo bezmäsitým pokrmom. Takisto sa z neho zvykne pripravovať šalát.

Hrubý bulgur – V tejto podobe má bulgur v podstate celé zrnká pšenice zachované. Ja ho používam ako prílohu najmä do dezertov, napríklad do noemovho pudingu. Ako príloha je menej vhodný, najmä kvôli jeho dlhému vareniu, na uvarenie do mäkka budete potrebovať viac ako hodinu.

Comments are closed.