Základný recept na prípravu tarhone
Na prípravu tohto pokrmu budete musieť kúpiť špeciálne malé cestoviny takzvané -Tarhoňa, ktoré nájdete bežne v obchode medzi cestovinou. Alternatívne však možno rovnakým postupom pripraviť tiež cestoviny slovenskú ryžu (alebo orzo).
Do panvice či hrnca dáme nahriať olej.
Z tarhone si pripravíme za 1 šálku. Keď je olej horúci, nasypeme za ½ šálky cestovín do panvice a za stáleho miešania ich opekáme až do hnedasta.
Akonáhle začnú cestoviny hnednúť, prisypeme zvyšné tarhoňa cestoviny a zalejeme všetko 2 sálkami vody.
Osolíme 1čl soli a potom necháme zovrieť. Potom znížime oheń zakryté necháme variť 20 minút.
Potom ešte necháme na vypnutom ohni ďaľších 5 minút zakrytú odpočívať a môžeme rovno servírovať.
Nezabudnite po uvarení cestoviny vidličkou rozmiešať, aby sa po vychladnutí spolu nezlepili.