Vraj už praveký ľudia konzumovali špik z kostí, ktoré slúžili na posilnenie celého organizmu. U nás doma sme ho jedávali ešte teplý na chlebe, už len troška soli a ako deti sme sa ho nevedeli dojesť. Je to dobrota i keď opticky žiaden krásavec a oplatí sa ho vyskúšať. Napríklad vo forme týchto chutných knedlíkov v hovädzom vývare.
Potrebujete:
- null
- Špik z 2-3 kostí (ca. 40g)
- 40g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko a 2 žĺtka
- Ca.50g strúhanky
- Ca. 50g krupice
- Soľ, čierne korenie a za hrsť pokrájanej petržlenovej vňate
Postup:
- Kosti uvariť s koreňovou zeleninou a soľou a vyrobiť silný vývar. Keď je hotový, kosti pozorne vybrať aby z nich nevytiekol špik a keď trochu vychladnú, tak špik vydlabať do misky.
- Pridať k nemu vajíčka, žĺtka, maslo, strúhanku a toľko krupice aby vznikla pevnejšia masa.
- Vodu nechať zovrieť a osoliť. Pomocou 2 lyžičiek (prekladaním z jednej na druhú) alebo pomocou malej naberačky na zmrzlinu formovať knedlíky a tie hneď hádzať do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch (ca.2min) sú hotové, už ich treba len vybrať.
- Servírovať s horúcim vývarom.