Pizza veniec

Výborné pohostenie pre návštevu. Nielen, že vyzerá pekne ale je aj nenáročný na prípravu.

Cesto:

  • 500g hl. Múky
  • 2PL oliv. Oleja
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1PL kr.cukru
  • 1PL prášku do pečiva
  • 1PL soli
  • Teplá voda (ca.150ml)

Náplň:

  • 100ml hustej rajčinovej štavy alebo pretlaku
  • Soľ, čierne korenie, sušený cesnak, sušené bylinky (tymián, oregano, bazalka)
  • Sušená saláma
  • Za šálku čierných olív
  • 1 červená paprika
  • Za hrsť pokrájanej petržolenovej vňate  
  • 100g postrúhaného tvrdého syru (napr. Gouda)

Na potretie:

  • 1 žĺtok + 1PL mlieka
  • sézam

Postup:

  • Kvasnice rozdrobiť do nádoby a posypať cukrom. Dobre premiešať a nechať zakryté 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať s kváskom, soľou, oliv. Olejom a postupne pridávať vodu až vznikne nelepivé cesto. Toto nechať miesiť aspoň 10min.
  • Potom vložiť do nádoby, tú zakryť a nechať kysnúť ca. 1-1,5hod. na teplom mieste.
  • Medzitým rajčinovú štavu zmiešať so soľou, čierným korením a sušenými bylinkami. Sušenú salámu ako aj olivy, papriku a petržlenovú bňať pokrájať na drobno. Syr postrúhať.
  • Z tohto množstva je možné pripraviť buď 2 menšie alebo 1 veľký veniec. Cesto (buď rozdeliť na dvé časti alebo spracovať naraz celé) rozvaľkať na obdĺžnik a ten najskôr pomazať rajčinovou zmesou. Posypať olivamy, salámou, petržlenom a na záver posypať syrom.
  • Cesto zrolovať, spojiť konce a vytvoriť tak kruh. Ten položiť na plech na pečenie a nechať ešte 10min. postáť. Potom potrieť žĺtkom zmiešaným s mliekom, posypať sézamom a nožnicami nakrojiť výrezy v pravidelných odstupoch do cesta.
  • Veniec piecť pri 200°C do zlatista (ca.25min.)

Môj tip- toto cesto si môžete pripraviť už pár hodín vopred a nechať ho kysnúť pomaly. To znamená po zamiesení dať nádobu do chladničky a tam nechať kysnúť (kludne aj celú noc). Pol hodinu pred spracovaním nechať v teplej miestnosti ohriať a ďalej spracovať podľa hore uvedeného postupu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*