Výborné pohostenie pre návštevu. Nielen, že vyzerá pekne ale je aj nenáročný na prípravu.
Cesto:
- 500g hl. Múky
- 2PL oliv. Oleja
- 20g čerstvých kvasníc
- 1PL kr.cukru
- 1PL prášku do pečiva
- 1PL soli
- Teplá voda (ca.150ml)
Náplň:
- 100ml hustej rajčinovej štavy alebo pretlaku
- Soľ, čierne korenie, sušený cesnak, sušené bylinky (tymián, oregano, bazalka)
- Sušená saláma
- Za šálku čierných olív
- 1 červená paprika
- Za hrsť pokrájanej petržolenovej vňate
- 100g postrúhaného tvrdého syru (napr. Gouda)
Na potretie:
- 1 žĺtok + 1PL mlieka
- sézam
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do nádoby a posypať cukrom. Dobre premiešať a nechať zakryté 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať s kváskom, soľou, oliv. Olejom a postupne pridávať vodu až vznikne nelepivé cesto. Toto nechať miesiť aspoň 10min.
- Potom vložiť do nádoby, tú zakryť a nechať kysnúť ca. 1-1,5hod. na teplom mieste.
- Medzitým rajčinovú štavu zmiešať so soľou, čierným korením a sušenými bylinkami. Sušenú salámu ako aj olivy, papriku a petržlenovú bňať pokrájať na drobno. Syr postrúhať.
- Z tohto množstva je možné pripraviť buď 2 menšie alebo 1 veľký veniec. Cesto (buď rozdeliť na dvé časti alebo spracovať naraz celé) rozvaľkať na obdĺžnik a ten najskôr pomazať rajčinovou zmesou. Posypať olivamy, salámou, petržlenom a na záver posypať syrom.
- Cesto zrolovať, spojiť konce a vytvoriť tak kruh. Ten položiť na plech na pečenie a nechať ešte 10min. postáť. Potom potrieť žĺtkom zmiešaným s mliekom, posypať sézamom a nožnicami nakrojiť výrezy v pravidelných odstupoch do cesta.
- Veniec piecť pri 200°C do zlatista (ca.25min.)
Môj tip- toto cesto si môžete pripraviť už pár hodín vopred a nechať ho kysnúť pomaly. To znamená po zamiesení dať nádobu do chladničky a tam nechať kysnúť (kludne aj celú noc). Pol hodinu pred spracovaním nechať v teplej miestnosti ohriať a ďalej spracovať podľa hore uvedeného postupu.