Tradičný jablkový koláč na babičkin spôsob tentoraz vo vegan prevedení. Výborný recept na pečenie počas tždňa
Suroviny na cesto:
- 300g múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 1 Pl cukru na kvások + 4 Pl cukru do cesta
- 40g rastlinného tuku (napr. Kokosového)
- Ca. 125 ml ovseného mlieka
- Štipka soli
Okrem toho:
- 2-3 jablká
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 vanilkový cukor
- 1 čl škorice
- 3 PL cukru (odporúčam použiť trstinový cukor pre jeho karamelovú arómu)
- (Javorový sirup na glazúru)
Postup:
- Najskôr si pripravíme základne cesto. Na to vyrobíme z kvasníc a cukru kvások. Podrobný postup nájdete tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Kvások pridáme k múke ako aj rastlinné mlieko, roztopený tuk, soľ a cukor.
- Vymiesime elastické cesto a to necháme prikryté cesto hodinu kysnúť.
- Tortovú formu alebo formu na tarte (priemer najlpšie 28cm) si vymastíme. Cesto vygúľame na veľkosť formy a potom ho vložíme, prikryjeme.
- Jablká ošúpeme, rozrežeme na štvrťky a potom každý diel pokrájame na tenké plátky.
- Do misky vytlačíme citrónovú šťavu. Pridáme vanilkový a trstinový cukor ako aj škoricu. Premiešame. Potom v marináde dobre pomiešame jablká.
- Na cesto postupne kladieme jablká tak, aby sa mierne prikrývali.
- Pečieme pri 180 °C ca. 35 minút pokiaľ okraje koláča pekne zhnednú.
- Ak chceme dosiahnúť pekný lesk jabĺk, potrieme šte horúci koláč javorovým sirupom a takto necháme vychladnúť.