Klasický nemecký dezert, tentoraz s malou obmenou v plnke, ktorú som obohatila o kokosové mlieko a tvaroh, ktoré mu dodali na skvelej sviežej aróme a ľahkosti. Chutný recept na pečenie.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100ml silnej kávy
- 30g kakaového prášku
- 170g hl. múky
- 1/2 prášku do pečenia
- 150g kr. cukru
- štipka soli
okrem toho:
- 1 flaša zaváraných čerešní/višní
- 250ml šťavy z čerešní
- 1 červené tortové želé /alebo 40g kukuričný škrob
- 3 PL kryštáľového cukru
- 700g tvarohu
- 250g jemného krémovitého syru (mascarpone)
- 150ml kokosového hustého mlieka (z dózy)
- 2 balenia čírej želatíny (na 1l tekutiny) + 2PL vody
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Kakao a kúsky čokolády na ozdobu
- Čerešňová marmeláda
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 160°C.
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka šľaháme s cukrom do penista. Postupne pridávame pri šľahaní olej.
- Potom pridáme preosiatú múku a kakao, prášok do pečiva a vychladnutú kávu. Miešame.
- Na záver pridáme bielkový sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta.
- Cesto nalejeme na obdĺžnikovy plech a necháme ho 160C ca 35min. piecť.
- Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
- Cesto potreme čerešňovou marmeládou.
- Čerešne zlejeme zo šťavy a z tejto si odmeriame 250ml.
- Do šťavy pridáme cukor a želé (alebo škrob), rozmiešame a potom za neustáleho miešania zohrejeme až zmes zahustne. Necháme 5 minút chladnúť.
- Za ten čas čerešne rozložíme na marmeládu. Potom polejeme želatínou a necháme stuhnúť na ca. pol hodinu v chladničke.
- Medzitým si v miske zmiešame tvaroh, kokosové mlieko, jemny tvarohový syr, práškový ako aj vanilkový cukor.
- Želatínu nasypeme do hrnčeka spolu s trochou vody. Necháme hrniec na minútu nahriať a želatínu rozmiešame až dostane tekutú formu. Pridáme za lyžičku plnky a premiešame. Potom vlejeme do zvyšnej plnky a dobre premiešame.
- Plnku nanesieme na stuhnutú čerešňovú zmes a zarovnáme.
- Vrch posypeme kakaom prípadne kúskami čokolády. Necháme 2-4 hodiny tuhnúť v chlade.