Tradičné vianočné pečivo v kombinácii chutného maslového cesta a tradične jahodovej marmelády. Príprava ide s pár trikmi veľmi jednoducho a rýchlo. Dobrý recept aj na spoločné pečenie s deťmi.
Potrebujete (na 3 plechy ca.90 kusov):
- 3 žĺtka
- 350g hladkej múky
- 250g (studeného) masla
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100g pomletých mandlí
- Jahodová marmeláda
- Štipka soli
Postup:
- V miske prešľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme ešte studené maslo pokrájané na kusy, soľ a múku a rukamy vypravujeme vláčne cesto. Keďže spracovávame studené maslo, nemusíme cesto už nevhať tuhnúť ale môžeme s ním hneď ďalej pracovať.
- Z cesta rukamy odoberáme malé kúsky a z ních formujeme malé guľky veľké asi ako väčší lieskový oriešok. Tie kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
- Ak by sa cesto lepilo na ruky, stačí si ich mierne pomastiť olejom.
- Do každej guľky potom urobíme rúčkou varešky malý otvor.
- Mne sa osvedčilo naplniť marmeládu do jednorázoveho cukrárenského vrecka. Tak to ide jednoducho, rýchlo a hlavne čisto. Do každej pripravenej dierky nanesieme trochu marmelády.
- Potom necháme piecť koláčiky ca. 10-15 minút pri 180C do zlatista.
- Hotové anjelské oči posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.