Túto polievku pripravujem už roky, najmä keď nestíham. Mrazený špenát na ňu netreba vopred rozmraziť, čo ušetrí veľa času. Chutí krásne krémovito a aromaticky po pečenej cibuľke.
Potrebujete:
- 1 veľkú cibuľu
- 1 cesnakový strúčik
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 200ml šľahačkovej smotany
- 1Pl zemiakového škrobu
- 1,5l vody
- soľ, čierne korenie
- (Vajíčko uvarené na tvrdo k servírovaniu)
Postup:
- Cibuľu pokrájame na jemno a necháme v hrnci na nízkej teplote na troche oleja pomaly opekať až do hnedista.
- Keď začne mať cibuľa hnedastú farbu, pridáme špenát (nemusí byť rozmrazený) a zalejeme vodou.
- Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a čiernym korením. Takto necháme 20 minút variť.
- V troche studenej vody premiešame zemiakový škrob a spolu so šľahačkovou smotanou prilejeme k polievke a necháme zovrieť. Potom odstavíme z ohňa.
- Podľa toho aký špenát použijeme (či už z rozmixovaných alebo celých mrazených lístkov) prípadne ešte rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
- Servírujeme s vajíčkom uvareným na tvrdo.