Jednoduchý čučoriedkový tarte

Nenáročný recept, ktorý možno pripraviť s ktorýmkoľvek drobným ovocím, či už čerstvým alebo mrazeným.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 1 vajíčko
  • 70g masla izbovej teploty
  • 70g kr.cukru
  • Štipka soli

Okrem toho:

  • 500g kyslej smotany
  • 250g Creme Fraiche/Mascarpone
  • 1 balenie drtenej želatíny
  • 50g pr.cukru
  • Citrónová kôra
  • 100g čučoriedok (alebo iného drobného ovocia) + čučoriedky na ozdobu
  • 3Pl kr.cukru
  • 200ml vody
  • 1 balenie tortového želé (bezfarebného)

Postup:

  • Najskôr si vypracujeme cesto. Na to vyšľaháme vajíčko s cukrom. Pridáme múku, maslo a soľ a rukami vymiesime elastickê cesto.
  • Cesto dáme do fólie alebo uzavretej nádoby a necháme ho pol hodinu odpočívať v chladničke. Kdo je nedočkavý ako ja, dá cesto na 10minút ztuhnúť do mrazničky.
  • Potom cesto medzi 2 papiermy na pečenie vygúľame do kruhu zhruba veľkého ako forma na tarte.
  • Formu si vymastíme, jeden papier z cesta odstránime a cesto pomocou druhého papiera prenesieme do formy. Potom odrežeme prebytočné kraje, do spodku cesta spravíme pár vpichov vidličkou a na cesto opäť položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme hrachom na pečenie.
  • Takto pripravený tarte pečieme pri 180°C ca 25minút až sú kraje cesta zlatisté. Potom odoberieme papier na pečenie, cesto necháme vycadnúť a následne ho vyklopíme z formy.
  • Na plnku si zmiešame smotanu s creme Fraiche (alebo mascarpone). Pridáme práškový cukor a citrónovú kôru.
  • Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme 2-3Pl vody a hrniec mierne nahrejeme (nesmie vrieť iba byť tak teplý, že sa želatína roztopí. Do tekutej želatíny pridáme za 1pl plnky, rozmiešame a potom celú zmes nalejeme do plnky a dobre rozmiešame.
  • Plnku zarovnáme a necháme hodinu v chlade tuhnúť.
  • Čučoriedky posypeme cukrom a zalejeme vodou. Necháme 10minút variť do mäkka. Potom prepasírujeme cez sítka do iného hrnca.
  • V pohári si v troche vody rozmiešame želé, pridáme k čučoriedkam a za stáleho miešania necháme zovrieť.
  • Počkáme 5 minút aby zmes trochu vychladla, potom nalejeme na plnku a opäť necháme ztuhnúť.
  • Na záver ozdobíme vrch tarte podľa chuti zvyšnými čučoriedkami prípadne iným ovocím (jabĺčka, maliny, hrozno…).

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*