Super jednoduchý dezert. Maslové cesto je bez kvasníc či prášku do pečiva a chuťovo pripomína maslové sušienky. Jablková plnka so škoricovou príchuťou sa len tak rozplýva na jazyku.
Na cesto potrebujete:
- 125ml vody
- 125g rastlinného tuku izbovej teploty (napr. Kokosový)
- 350g hl.múky
- 30g kr. cukru
- štipka soli
Na plnku potrebujete:
- 5-6 jabĺk
- 50 g kr. cukru
- 3 PL vody
- 1 vanilkový cukor
- 2 čl škorice
- Celé mandle (16ks)
Postup:
- Do misky nalejeme vodu, pridáme cukor, soľ a premiešame. Postupne pridáme múku a maslo a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
- Prikryté necháme 15 minút cesto oddychovať.
- Na plnku jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo. Tieto dáme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a vodou. Necháme variť 10 minút v prikrytom hrnci na strednej teplote.
- Cesto rozvaľkáme na tenko a ten rozdelíme na 16 rovnakých štvorcov.
- Na každý kus cesta dáme za 1 polievkovej lyžice jablkovej plnky tak aby bola uprostred a nešla až po kraj cesta. Potom kraje cesta preklopíme a smerom do stredu a tam umiestníme mandľu (pozri video).
- Takto pripravené položíme s odstupom na plech tak.
- Pečieme 20-25 minút v predhriatej rúre pri 180C do zlatista.
- Na záver posypeme ešte horúce rolky práškovým cukrom.