Kdo má doma prístroj na oplátky, tomu sa zapáči tento jednoduchý recept na domáce slané opátky. Chutia výborne, omnoho lepšie ako kupované. Chrumkavé a so silnou syrovou arómou. U nás sú mimoriadne obľúbené najmä na silvestra. Ale aj bez oplátkovača na ne nemusíte zanevrieť, cesto sa dá spracovať aj vo waflovači, potom majú trochu hrubšiu konzistenciu.
Potrebujete:
- 200ml vody
- 700ml mlieka
- 2PL masla
- 1 vajíčko
- 100g tvrdého strúhaného syru (napr. Ementál, Gouda)
- 250g (1 balenie) syru ricotta
- 450g hl.múky
- 1PL celej rasce
- 1 PL soli
Postup:
- Do vysokej nádoby dáme vodu, mlieko, roztopené maslo, vajíčko a syr ricotta.
- Pridáme postrúhany tvrdý syr a potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom do jemného mierne tekutého cesta ako na palacinky.
- Na záver pridáme soľ a rascu. Ak je cesto tuhé, pridáme ešte trochu mlieka. Potom necháme cesto 1-2 hodiny oddychovať v chladničke.
- Potom na vymastenom oplátkovači dávame za 1 naberačku cesta a pečieme oplátky do zlatista.