Túto skvelú prílohu som raz jedla u mojej známej a priznám sa, že som vyjedla hneď celý tanier. Listy šalátu sú plnené chutnou krémovitou syrovou plnkou. Výborná príloha k mäsu, pečenému či grilovanému ale taktiež k cestovinovým pokrmom alebo na studené misy. Plnka sa dá taktiež použiť na plnenie červenej papriky, takisto výborná príloha.
Suroviny:
- 1 šalát (najlepšie s mäkkými listami napr. Endivian)
- 250g jemného krémovitého syru (Lučina/ricotta)
- 200ml creme fraiche
- 50g tvrdého syru (gouda/eidam)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Listy šalátu rozoberieme, umyjeme pod tečúcou vodou a odstredíme aby boli suché.
- Jemný krémovitý syr si vymiešame s creme fraiche. Pridáme pretlačené cesnakové strúčiky, soľ a čierne korenie.
- Tvrdý syr postrúhame na jemno a pridáme k zmesi.
- Všetko dobre premiešame. Potom za 1 Pl plnky dáme na polovičku šalátového lista a preklopíme druhú polovičku aby vznikla akobi malá taška. Môžeme hneď servírovať.
- Pri plnení papriky použijeme najlepšie jednorázové cukrárenské vrecko. To naplníme plnkou, odstrihneme väčší otvor pre špičku a naplníme papriku po okraj plnkou.
- Pred krájaním papriky na plátky je dobré ju nechať aspoň chvílu chladiť.