Mozzartová torta

Azda väčšina z vás pozná pralinky Mozzartové guľe. Tento je skvelou kombináciou chuťe čokolády, marcipánu a pistácii. Táto torta spája všetky tieto 3 chuťové elementy do nezabudnutelného slávnostného dezertu.

Na cesto potrebujete:

  • 6 vajíčok
  • 100g kr. cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 40g kakaového pudingového prášku
  • 20g kakaového prášku na varenie
  • 90g hl. múky
  • štipka soli

Na nugátovú plnku potrebujete:

  • 2 šľahačkové smotany (250ml x 2)
  • 2 stužovače smotany
  • 100g horkej čokolády
  • 100g nugátu

Na bielu plnku potrebujete

  • 250g jemného krémovitého syru (Lučina/Mascarpone)
  • 1 šľahačková smotana
  • 3pl pr. cukru

Okrem toho:

  • 200g marcipánu
  • 50g pistácii (nesolených)
  • 1 balenie praliniek Mozzartové gule (na ozdobu)
  • kakao na pečenie

Postup:

  • Žĺtka oddelíme do bielkou. Bielka vyšľaháme zo štipkou soli do tuha a odložíme stranou.
  • Žĺtka prešľaháme s cukrom do penista. Pridáme múku, kakao, pudingový prášok a prášok do pečiva a premiešame.
  • Postupne pridáme bielkový sneh a jemne ho primiešame k cestu, tak aby sme nezničili jeho nadýchanosť.
  • Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 24 alebo 26cm) a necháme piecť v predhriatej rúre pri 160C ca. 30min. do tuha. Potom necháme vychladnúť a rozkrojíme 2-krát tak, aby nám vznikli 3 rovnako hrubé pláty.
  • Na nugátovú plnku si nahrejeme 1 balenie šľahačkovej smotany a do nej nasypeme čokoládu pokrájanú na drobno a nugát. Mimo ohňa miešame až sa úplne roztopia a potom necháme kompletne vychladnúť.
  • Keď je nugátova plnka studená, pridáme 2. šľahačkovú smotanu ako aj 2 stužovače ako aj maslo izbovej teploty. Šľaháme až dosiahne krémovitú konzistenciu, ktorá dobre drží tvar.
  • Na bielu plnku vyšľaháme šľahačkovú sotanu do tuha, pridáme jemný krémovitý syr a práškový cukor a dobre premiešame. 1/3 plnky odložíme stranou a pridáme posekané pistácie (časť si odložíme stranou na ozdobu).
  • Marcipánovú zmes si vygúľame na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom do tvaru tortovej formy.
  • Nasleduje vrstvenie. Okolo spodného tortové plátu umiestnime cukráranskú obruč, potom nanesieme 2/3 nugátovej plnky. Nasleduje druhý plát na ktorý položíme marcipán.
  • Na marcipánovú vrstvu nanesieme bielu šľahačkovú vrstvu s pistáciami a pokryjeme ju tretím plátom. Na záver nanesieme zvyšok nugátovej zmesy a vrch posypeme kakaom.
  • Takto pripravenú tortu necháme aspoň 2 hodiny tuhnúť v chladničke.
  • Na záver odstránime cukrárenskú obruč. Zvyšnú bielu plnku (tú bez pistácii) dáme do cukrárenského vrecúška a nanesieme ním na vrch špičky. Ku každej potom umiestníme kus pralinky mozzartové gulu a vrch posypeme zvyšnými posekanými pistáciami.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*