Mám veľmi rada sezam a prípravky z neho. K takým známejším produktom so sezamu patrí pasta “tahini”, ktorá sa pridáva napríklad do jedla “humus”. Avšak aj v iných jedlách dodáva pokrmu krásnu sezamovú chuť a arómu, ako aj napríklad v týchto jednoduchých keksíkoch.
Sezam patrí medzi takzvané “super food” lebo blahodárne pôsobí na veľké množstvo orgánov. Je bohatý na vitamín E, pomáha znižovať cholesterol, podporuje imunitu a dokonca je účinný aj pri boji s depresiou či stresom.
Potrebujete:
- 1 šálka (250ml) kr.cukru
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 šálky (125g) Masla izbovej teploty
- 2PL sezamovej pasty tahini
- 3 šálky hl. muky
- štipka soli
- Ca 100 sezamu na obalovanie
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s kryštáľovým a vanilkovým cukrom.
- Pridáme maslo a sezamovu pastu a prešľaháme.
- Následne pridáme štipku soli a múku a vypracujeme kompaktné, mierne lepivé cesto.
- Do misky si nasypeme sezam.
- Z cesta formujeme guľky. Každú guľku zatlačíme do pripraveného sezamu tak aby vznikla placka z jednej strany obalená sezamom. Položíme na plech.
- Pečieme pri 180°C ca 10-15min.