Ako dieťa som sa vždy tešila keď mama varila plnenú papriku, najmä tej skvelej rajčinovej omáčky som sa nevedela dojesť. Žiaľ, čo ako lahodne mi chutila omáčka a plnka, uvarená paprika mi nešla dolu krkom a tak som vždy vyjednávala s mamou aby som ju nemusela zjesť. Až to mama vzdala a začala mi vyrábať takéto guľky. Dodnes ich rada jem a moje deti takisto. Tiež je to vďačný spôsob využitia zvyškov uvarenej ryže.
Suroviny
1 hrnček uvarenej ryže
2 hrnčeky hov. mletého mäsa
1 cibuľa
4 Pl strúhanky
petržlenová vňať
30g strúhaného syru
soľ, čierne korenie
1čl grilovacieho korenie
Na omáčku
1 cibuľa, 1 cesnak
1 konzerva rajčín
1 konzerva vody
1 kocka cukru
1 bobkový list
Postup:
- Za 1 šálku uvarenej ryže zmiešame s 2 šálkami surového mletého mäsa.
- Pridáme 1 malú cibuľu pokrájanú na drobno, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie, sušené čili, 1čl grilovacieho korenia a premiešame. Postupne pridávame strúhanku, ale len toľko aby zmes dobre spolu držala.
- Rukami vytvarujeme guľky a tie opečieme vo veľkom hrnci na oleji zo všetkých strán do zlatista.
- Guľky vyberieme a odložíme stranou. V tom istom hrnci orestujeme na oleji 1 cibuľu pokrájanú na drobno a keď začne hnednúť posypeme 2 pl hl.múky. Pomiešame a potom zalejeme 250ml vody/vývaru (ak pridáte vývar bude mať omáčka výraznejšiu chuť).
- Všetko dobre premiešame mimo ohňa aby zanikli prípadné hrudky a potom hrniec vrátime späť na sporák.
- K zápražke prilejeme 500ml rajčinovej šťavy (passata) a tú dochutíme soľou, čiernym korením, 1/2pl kr. Cukru, bobkovým listom a 1 celým strúčikom cesnaku (cesnak vložíme v celku, nepretlačíme ho).
- Do takto pripravenej omáčky vložíme guľky a v prikrytom hrnci necháme spolu 30min. na miernom ohni variť.
- Omáčka by mala aj po uvarení byť ca. 1cm nad guľkami, ak sa z nej vyvarí dolejeme trochu vody.