Nemecko je popri pive, či párkoch známe práve svojím skvelým pečivom. Pečivo sa servíruje v Nemecku nielen na raňajky ale väčšinou aj na večeru (odtiaľ je aj pomenovanie na večeru- Abendbrot- teda večerný chlieb). Každé ráno a večer sú pekárne plné ľudí, ktorí si kupujú čerstvé pečivo, medzi nimi najčastejšie klasické kysnuté žemličky. Tieto sú nenáročné na prípravu a ľahko ich možno pripraviť aj doma. Sú zvnútra krásne nadýchané a zvonku pekne chrumkavé.
Potrebujete:
- 500g hl. Múky (alebo T650)
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 3pl kr. Cukru
- 1/2 pl soli
- 2pl masla izbovej teploty
- 300ml vlažnej vody
- Sézam, mak, voda na postriekanie
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť až vznikne kvások. Podrobný postup na prípravu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, maslo, kvások a vodu a miesime ca. 10min. až vznikne elastické nelepivé cesto.
- Cesto pomažeme olejom a misku prikryjeme sáčkom/fóliou. Takto necháme aspoň hodinu kysnúť.
- Potom z cesta vytvarujeme valec a ten rozdelíme na 10 rovnakých dielov.
- Každý kus v rukách vytvarujeme do tvaru žemličky.
- Do jednej misky dáme vodu, do druhej sézam alebo mak. Každú žemličku namočíme z jednej strany do vody a potom do sézamu.
- Položíme na plech. Prikryjeme opäť sáčkom a necháme ca. 20 ešte oddychovať. Medzitým si predhrejeme trúbu na 200°C.
- Žemličky postriekame výdatne vodou a potom ich dáme piecť. Po 20min. Opäť postriekame vodou a necháme ešte 10-15min. Zapekať do zlatista.